Provincie Noord-Holland

Datum

22-2-2007

Onderwerp

Provincie gaat detailhandelsvisie ontwikkelen

Ingrid Kooiker

Gedeputeerde Staten gaan een provinciale detailhandelsvisie maken voor Noord-Holland. Voor de detailhandelsvisie zal de provincie onder meer de bestaande detailhandelsvisies van regios benutten. Met een provinciale detailhandelsvisie verwacht het college meer sturing en meer duidelijkheid te kunnen geven over grootschalige detailhandelontwikkelingen in Noord-Holland en de rol van de provincie daarin. Naast detailhandel zal de provincie in de visie ook de leisure voorzieningen meenemen.

Detailhandel is sterk in beweging. Detaillisten hebben te maken met felle concurrentie, schaalvergroting en zien nieuwe winkelconcepten op onverwachte locaties ontstaan. In het buitenland heeft schaalvergroting geleid tot perifere megamalls en megawinkels. In de provincie kennen we vooral de meubelboulevards en megabioscopen. Er zijn daarnaast ook veel plannen voor nieuwe ontwikkelingen, waarbij de provincie onder meer moet kijken naar effecten op de ruimtelijke ordening, verkeer en vervoer, economie en leefbaarheid.

Sinds de verschijning van de Nota Ruimte van het rijk is het beleid voor vestiging van grootschalige perifere detailhandel verschoven naar provincies, WGR-plus regios en gemeenten. Tot dusver heeft de provincie dit beleid verwoord in het locatiebeleid. Dit locatiebeleid richt zich vooral op ruimtelijke ordeningsaspecten. Betrokken partijen vinden deze benadering te eng.

Dit heeft ertoe geleid dat Gedeputeerde Staten in september 2006 een voorstel over het opstellen van een provinciale detailhandelsvisie hebben besproken. Vervolgens hebben de Statencommissies Economie, Landbouw en Europa en Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvestiging hoorzittingen georganiseerd in Haarlem en Alkmaar. De commissies hebben daaruit de conclusie getrokken dat er aanleiding is om provinciaal detailhandelbeleid te ontwikkelen, met speciale focus op regios. De provincie zal nu met een eigen detailhandelsvisie meer helderheid scheppen.