Provincie Noord-Holland

Datum

22-2-2007

Onderwerp

Velsen, Beverwijk, Zaanstad en Waterland ontvangen subsidie voor stedelijke vernieuwing

Florine Lengkeek

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland stellen ruim twee miljoen euro ter beschikking voor projecten die bijdragen aan stedelijke vernieuwing. De provincie verdeelt de subsidie over vier projecten in Velsen, Beverwijk, Zaanstad en Waterland.

Gedeputeerde Hooijmaijers: De gemeenten kunnen hiermee onder meer projecten uitvoeren om maatschappelijke problemen aan te pakken of om een impuls aan het voorzieningenniveau of de lokale economie te geven. Deze vernieuwing is noodzakelijk om verpaupering en bijbehorende sociale problemen tegen te gaan. De provincie ziet hierin een belangrijke taak om gemeenten te ondersteunen.

Zes gemeenten hebben in het totaal elf aanvragen ingediend voor een bedrag van 18 miljoen. Vanwege het beperkte budget moesten inhoudelijke prioriteiten worden gesteld. Velsen, Beverwijk en Zaanstad voldoen het best aan de eisen. De bedrijfsverplaatsing van Wals in Waterland is een project uit 2006 dat alsnog gehonoreerd wordt. De subsidies worden betaald uit de resterende middelen binnen UNA en zijn de tweede tranche van UNA/ISV middelen. In de eerste tranche (mei 2006) ontvingen 36 gemeenten uit Noord-Holland 35 miljoen voor stedelijke vernieuwing.

Projecten
Project Groot Helmduin, Velsen ( 350.000,-)
Dit project gaat om de bouw van een parkeerkelder voor een multifunctionele accommodatie op een voormalige huisvuilstort in een wijk. Het project maakt deel uit van een wijkaanpak waarbij 120 woningen gerealiseerd worden, met ondergronds parkeren. De sociaal culturele infrastructuur wordt versterkt, scholen krijgen nieuwe huisvesting en er is sprake van bodemsanering.

Project Wijkerbaan, Beverwijk ( 940.864,-)
Bij de herinrichting/revitalisering van het wijkwinkelcentrum Wijkerbaan gaat het om het behoud en de versterking van dit winkelcentrum door het toevoegen van m2 aan bestaande winkels, het bouwen van een supermarkt, het realiseren van zorgunits en zorginfrastructuur (wijkservicepunt) in het huidige stadskantoor. Ook worden 130 woningen gebouwd.

Project Figaro, Zaanstad (minimaal 326.565,-)
Figaro gaat om de herontwikkeling van de bebouwing en het openbaar gebied tussen het spoor en de provinciale weg aan de zuidoostkant van station Zaandam. Het is een deelgebied van het grootschalige project Inverdan. In het gebied worden 160 woningen, 150 m2 detailhandel, 6700 m2 kantoren , een bewaakte en onbewaakte fietsenstalling en een transferpunt gerealiseerd.

Project Wals, Waterland (maximaal 480.000)
Dit gaat om een bedrijfsverplaatsing van het bedrijf Wals in de gemeente Waterland waarvan Gedeputeerde Staten op advies van de Hoor- en Adviescommissie alsnog van mening zijn, dat ook dit project in aanmerking komt voor een UNA ISV reservering.
Het bedrag is maximaal 480.000, omdat er nog een financiële doorlichting plaatsvindt. Aannemelijk is dat het bedrag niet volledig nodig is voor de bedrijfsverplaatsing. Deze middelen zijn dan bestemd voor de gemeente Zaanstad. Dit zal binnen enkele weken duidelijk zijn.