Provincie Noord-Holland

Datum

22-2-2007

Onderwerp

Zweefvliegers naar de Schermer

Marjan Lansdaal

De verplaatsing van het zweefvliegveld uit de duinen van Castricum naar de Schermer kan wat Gedeputeerde Staten betreft doorgaan. Hierdoor kunnen de duinen worden hersteld en kunnen zweefvliegers straks in de Schermer terecht. Voor de vliegers van licht gemotoriseerde vliegtuigen gaan GS op zoek naar een andere locatie.

De verplaatsing van het vliegveld voor zweefvliegers kwam stil te liggen omdat de provincie wilde onderzoeken of het mogelijk was om in de Schermer ook licht gemotoriseerd vliegverkeer toe te laten. Zo zou efficiënt met ruimte kunnen worden omgegaan. GS hebben nu besloten om hier definitief van af te zien, om de gemeenteraad ter wille te zijn. De provincie gaat verder op zoek naar een alternatieve locatie voor de licht gemotoriseerde vliegtuigen, zoals Chessnas en Eurofox.

Ton Hooijmaijers, verantwoordelijk gedeputeerde: De problemen spelen al 25 jaar, het is tijd voor een oplossing. We vinden het belangrijk dat de natuur in de duinen hersteld kan worden en tegelijkertijd willen we de zweefvliegers een goed alternatief bieden. De Schermer blijkt een prima zweefvlieggebied en het ligt niet ver van het huidige vliegveld. Bovendien verstoort het de natuur hier niet, door de wijze waarop het landschap is opgebouwd en kunnen boeren extra inkomsten krijgen omdat leegstaande schuren gebruikt kunnen worden als opslagplaats voor de vliegmaterialen.

De betrokken partijen zullen de komende maanden nadere afspraken maken over de vervolgstappen en financiën. Vervolgens zal de gemeente het bestemmingsplan ter goedkeuring aan de provincie voorleggen. Na goedkeuring kan worden gestart met de daadwerkelijke verplaatsing.