Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 22 februari 2007
Kenmerk 033

Risico's voor Vereveningsfonds teruggebracht
Van Poelgeest: maatregelen hebben effect

Een positief saldo voor het Vereveningsfonds van Amsterdam, het fonds waaruit bouwplannen worden gefinancierd, is opnieuw in zicht. Dit blijkt uit het `Actieplan Ruimte Winnen' dat het college van B&W op 20 februari heeft vastgesteld. Vorig jaar was het tekort in de algemene reserve van 26 miljoen euro. Een financieel probleem dat, zo berekende het rapport `Ruimte Winnen' van februari 2006, zonder ingrijpen zou kunnen oplopen tot 279 miljoen euro. Het nieuwe college heeft inmiddels verschillende maatregelen genomen en die zijn effectief gebleken. De financiën zijn nog niet op orde maar als de ingezette maatregelen voortvarend worden uitgevoerd is er zicht op een positief saldo van 112 miljoen euro in 2010.

Wethouder Van Poelgeest: "De weg omhoog is gevonden. De harde maatregelen die we moeten nemen werpen gelukkig hun vruchten af. We mogen echter niet achterover gaan leunen. De ingezette maatregelen blijven nodig om het bouwen in deze stad mogelijk te houden."

Het rapport `Ruimte Winnen' liet zien dat de stand van de Algemene Reserve van het Vereveningsfonds op dat moment 26 miljoen euro negatief was. Na uitvoering van alle vastgestelde bouwplannen zou op de lange termijn een positief saldo ontstaan. Echter, er werd een flink aantal reële risico's op die plannen voorzien ter grootte van nog eens 253 miljoen euro. Samen 279 miljoen euro. Het rapport deed voorstellen om risico's terug te dringen (onder andere door verhoging grondprijs sociale huurwoningen, opnieuw doorlichten van plannen (audits) en andere, onontkoombare risico's (zoals het veel te hoge planaanbod voor kantoren) te nemen.

Het `Actieplan Ruimte Winnen' (februari 2007) berekent het effect van de genomen maatregelen en geeft de huidige prognose van het Vereveningsfonds.

De in het rapport `Ruimte Winnen" voorziene risico's zijn teruggebracht van 279 miljoen euro naar 170 miljoen euro. Dit komt doordat de negatieve effecten ondertussen daadwerkelijk zijn opgenomen in de grondexploitaties of worden opgevangen in de plannen zelf. Daarnaast hebben maatregelen als planafsluitingen (winstnemingen), de nieuwe prijsafspraken over sociale woningbouw met de corporaties en de audits een positief effect op de stand van de Algemene Reserve van het Vereveningsfonds op de korte termijn. Al met al wordt, op basis van de actuele inzichten en de getroffen maatregelen, eind 2010 een positief saldo van deze Algemene Reserve voorzien van 112 miljoen euro.

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten. Een RSS-feed is beschikbaar op het adres: http://www.amsterdam.nl/xml/latestnews.xml

22 februari 2007 Gemeente Amsterdam
Kenmerk 033 Bestuursdienst
Pagina 2 van 2

Minder kantoren
Het college heeft besloten om in totaal 1,2 miljoen m² aan kantoren te schrappen uit dertig bouwplannen. Door veel van het overschot uit de plannen te schrappen komt er ruimte voor de bouw van ongeveer 2000 woningen en andere functies, waaraan in de stad behoefte is. Daarnaast zorgt meer realiteit in de plannen voor een grotere haalbaarheid. Naast het schrappen van kantoren worden er plannen uitgesteld. Dit betekent dat er nu gerekend wordt op een verlies van ongeveer 150 miljoen euro.

Bouwen aan de stad
Het grootste positieve effect op het Vereveningsfonds wordt bereikt door de nieuwe afspraken tussen de stad en de woningbouwcorporaties. In deze afspraken is onder meer vastgelegd dat corporaties meer gaan betalen voor de bouw van sociale huurwoningen en meer afdragen bij verkoop van deze woningen. Het effect van deze afspraken is dat gedurende de periode 2007 t/m 2017 een bedrag van 179 miljoen euro gefaseerd ten gunste van de Algemene Reserve van het Vereveningsfonds komt.

Audits
Op een aantal grote bouwplannen zal worden bezuinigd. Bijvoorbeeld door zaken (naast kantoren) te schrappen of door hogere grondopbrengsten te realiseren. Voor deze bezuinigingsronde zijn veertien plannen geselecteerd met een totale investering van 1,2 miljard euro. De criteria voor de selectie waren dat minder dan 50% van de kosten gemaakt mocht zijn en dat het investeringsniveau boven de 5 miljoen euro moest liggen.

De bezuinigingen op deze plannen hebben een gezamenlijk effect op het Vereveningsfonds van ongeveer 15 miljoen euro. De grootste bezuiniging wordt gerealiseerd door af te zien van het plan voor het nieuwe verkeersplein Cornelis Lelylaan- A10 West. Een belangrijke opbrengstverhoging zijn de hogere grondopbrengsten die in sommige plannen gerealiseerd kunnen worden.

Pb-033