Gemeente Beuningen


Rechter wijst voorziening Beuningen af
Woensdag 21 februari 2007 om 16.45 uur heeft gemeente Beuningen de uitspraak gekregen van de burgerlijke rechter over het kort geding tegen de weigering van de Provincie om ontheffing te verlenen van een stijging van het OZB tarief boven het wettelijk toegestane maximum. De burgerlijke rechter heeft de voorziening van de gemeente Beuningen afgewezen. Uit het vonnis blijkt dat de burgerlijke rechter getoetst heeft op redelijkheid en niet op inhoud.

De provincie is op basis van de wet toezichthouder over de financiën van de gemeenten. De burgerlijke rechter kan deze rol niet overnemen zoals een bestuurlijk rechter dat kan. De bestuursrechter bleek onbevoegd, waardoor de gemeente Beuningen de gang naar de burgerlijke rechter moest maken. De burgerlijke rechter kan slechts terughoudend toetsen.

De gemeente Beuningen zal de OZB beschikkingen met de maximaal toegestane verhoging van 2,75% in maart versturen naar de burgers. De gemeenteraad moet zich nu gaan buigen over de vraag hoe het gat in de begroting gedekt moet worden.

De gemeente gaat zich in overleg met de advocaat beraden over eventuele juridische vervolgstappen. Dit leidt mogelijk tot een bodemprocedure.