Hulpverleningsdienst Groningen


verpleeg- en verzorginstellingen aan de slag met zorgcontinuïteit

Leidraad COBRA is klaar; verpleeg- en verzorginstellingen aan de slag met zorgcontinuïteit

Gepubliceerd: 22 februari 2007, 09:16
Met de overhandiging van de leidraad COBRA, door burgemeester Wallage aan de verpleeg- en verzorginstellingen in de provincie Groningen, is een belangrijke stap gezet in het waarborgen van de continuïteit van zorg bij rampen. De leidraad COBRA (Continuïteit Bij Rampen) is een hulpmiddel waarmee verpleeg- en verzorginstellingen zich kunnen voorbereiden op het continueren van zorg bij een ramp.

Het eerste exemplaar van de leidraad COBRA is donderdag 22 februari door burgemeester Wallage in zorgcentrum de Ebbingepoort uitgereikt aan Stichting Ludgerus. Ook andere verpleeg- en verzorginstellingen uit de provincie Groningen hebben een exemplaar in ontvangst genomen tijdens de presentatie van de leidraad COBRA. Project COBRA maakt instellingen bewust: Ondanks het feit dat onze bedrijfshulpverlening goed functioneert, zijn wij door project COBRA op bestuurlijk en operationeel niveau wakker geschud. Er is meer te doen na een ramp! (Zorggroep Fivelland).

De leidraad COBRA is ontwikkeld door GHOR Groningen, in samenwerking met studenten van de Hanzehogeschool Groningen en verschillende verpleeg- en verzorginstellingen. De leidraad is het tastbare resultaat van de eerste en tweede fase van project COBRA, waarin de leidraad op basis van onderzoek en implementatie bij pilot-verpleeg- en verzorginstellingen is ontwikkeld.

Met het verschijnen van de leidraad COBRA kunnen verpleeg- en verzorginstellingen nu zelf aan de slag met het implementeren ervan. De leidraad biedt de instellingen praktische informatie en aanwijzingen waar aan te denken bij het continueren van zorg bij een calamiteit, ramp of crisis. Acht instellingen krijgen de komende tijd hulp van studenten Facility Management bij het implementeren van de leidraad COBRA.

Bij continuïteit van zorg draait alles om het waarborgen van de zorg aan de cliënt. Dit houdt in dat een organisatie maatregelen treft om zorg te blijven bieden in geval van een ramp. Continuïteit van zorg bij een calamiteit, ramp of crisis is voor de cliënten van levensbelang. In de praktijk is helaas al vaak genoeg gebleken: When you fail to prepare, you prepare to fail.

GHOR Groningen staat voor Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen & Rampen. GHOR Groningen maakt onderdeel uit van de Hulpverleningsdienst Groningen, vakdirectie GGD.