Gemeente Nuth


Herstel gemeentehuis Nuth op schema

Na de afronding van opruim- en schoonmaakwerkzaamheden na de brand, die op 4 november 2006 ontstond in het gemeentehuis van Nuth, zijn de herstelwerkzaamheden volop begonnen.

Vanaf februari voert, onder regie van de firma Habenu, een aantal bedrijven deze werkzaamheden uit. De kosten van de werkzaamheden zijn door de verzekering gedekt. Over het totaalbedrag dat de gemeente zal ontvangen voor alle onkosten, wordt nog met de verzekering overlegd. Op 27 april 2007 vindt de oplevering plaats van het herstelde gemeentehuis en kan met de herhuisvesting van het personeel worden begonnen. Volgens plan is het gemeentehuis aan de voorzijde op 1 mei weer voor publiek toegankelijk.

Herstelwerkzaamheden

In december vorig jaar verleende de gemeente opdracht aan Habenu voor de bouwkundige herstelwerkzaamheden. Maatregelen die tot een verbetering leiden van het gemeentehuis worden hierin meegenomen. Aspecten hierin zijn: veiligheid en indeling kamers, verbetering in het gebouw voor de dienstverlening en een deel van de voorgenomen onderhoudswerkzaamheden. De gelden die de gemeente hiervoor had gereserveerd, maken deel uit van het budget voor de herstelwerkzaamheden. De maatstaven voor het `nieuwe gemeentehuis' zijn meer kwaliteit en functionaliteit. De gemeente Nuth bereidt tijdens de herstelwerkzaamheden het proces van de verhuizing voor.

Schade

De schade kan men onderverdelen in:

* Opstalschade: alle schade die gemoeid is met het directe herstel van de opstal zoals onder andere schoonmaakwerkzaamheden.
* Materiële schade inventaris: roerende goederen zoals onder andere meubilair.

* Computer gerelateerde schade: afgekeurde pc's, printers, vernieuwing bekabeling en de vervolgschade.
* Kostbaarheden zoals schilderijen.

* Overige vervolgschade: tijdelijke beveiliging, huur en plaatsing portacabins, externe vergaderkosten.

Daarnaast zijn er vele ambtelijke uren gaan zitten in de projectleiding, inventarisatie en administratie. Een exact bedrag hiervoor zal in nauw overleg met de verzekeraar worden vastgesteld. In het belang van de gemeentelijke organisatie en de inwoners van Nuth wilde het gemeentebestuur zo snel mogelijk alles weer op orde hebben. Hierbij mochten echter geen onaanvaardbare financiële risico's ontstaan. Uitgaande van de huidige plannen is het risico hierop klein.

Brand

Na de brand van zaterdag 4 november 2006 maakte de gemeente Nuth de balans op. Deze brand zorgde voor schade aan het interieur van het gemeentegebouw. De vlammen veroorzaakten zulke hoge temperaturen dat er een waterleiding sprong. Dit ging gepaard met veel stoom. Een dichte rookmassa drong de kantoorruimtes binnen en bedekte de werkplekken met roet. De beschadigingen waren van dien aard dat de balie in de hal moest worden afgebroken en voor het overige alleen de kale muren bleven staan en de rest moest worden hersteld.