Gemeente Haaksbergen

Sabel dorpsomroeper Poeten Graads terug

Burgemeester Loohuis, Gerard Hofste op Brunink van de Historische Kring en Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt met het echte sabel bij het beeld van Poeten Graads. Het SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt was woensdag 21 februari te gast in het gemeentehuis om de sabel van de laatste nachtwaker en dorpsomroeper van Haaksbergen, Poeten Graads (1854-1946), te overhandigen aan burgemeester Loohuis. De bijeenkomst werd met veel interesse bijgewoond door ondermeer diverse lokale media. De sabel werd overgedragen aan de Historische Kring die het binnenkort zeker zal tentoonstellen in haar ruimte in het sousterrain van het gemeentehuis.

De sabel is een erfstuk van de vader van kamerlid Paul Ulenbelt. Tijdens de overhandigingsbijeenkomst in de trouwzaal van het gemeentehuis vertelde hij dat het niet helemaal zeker is hoe zijn vader in het bezit van de sabel is gekomen. Feit is dat deze werkte bij een notarisbureau in Haaksbergen en dat Poeten Graads, ofwel Gerhardus Leferink, daar in zijn laatste levensjaren enkele klusjes verrichtte. Waarschijnlijk is in die tijd de sabel van eigenaar veranderd. De afgelopen ruim 50 jaar heeft de sabel bij de voordeur van de familie Ulenbelt aan de Bevertstraat aan de muur gehangen. Pas recentelijk werd hij op de historische waarde van de sabel gewezen, waarna besloten werd de sabel cadeau te doen aan de gemeente.

Voor wethouder Marcel Diepenmaat die bij de overhandiging aanwezig, had de gebeurtenis een speciale betekenis.
De sabel van de vroegere dorpsomroeper werd namens de Historische Kring in ontvangst genomen door de heer Gerard Hofsté op Brunink. Natuurlijk werd er later even geposeerd bij het beeld van Poeten Graads in de Molenstraat; met de echte sabel.