Radboud Universiteit Nijmegen


Onderzoek Nijmeegs bombardement te volgen via website

Vanaf 22 februari 2007 is het onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen naar de verwerking van het Nijmeegse bombardement op 22 februari 1944 te volgen via een website: www.ru.nl/nijmegen1944 Via deze site kunnen mensen ook reageren op het onderzoek en in contact komen met de hoofdonderzoeker, historicus Joost Rosendaal. Het is de bedoeling dat de site uitgroeit tot een digitaal oorlogsmonument op een wetenschappelijke grondslag.

Het dramatische bombardement dat Amerikaanse vliegtuigen op 22 februari 1944 op Nijmegen uitvoerden en waarbij meer dan 760 mensen omkwamen, neemt een centrale plaats in bij het onderzoek. Het huidige onderzoek naar het bombardement op Nijmegen gaat niet over de oorzaak en toedracht, maar over de verwerking ervan en de plaatsbepaling in de Nijmeegse geschiedenis.

Het bombardement heeft een diepe wond in de ziel van de Nijmegenaren nagelaten. Vanaf het moment dat Alfons Brinkhuis in 1984 met zijn boek over de fatale gebeurtenissen van 22 februari 1944 kwam, groeide het besef dat er veel verdrongen en nooit verwerkt leed was. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hoe is Nijmegen - het gemeentebestuur, de media en de burgers - omgegaan met deze traumatische gebeurtenis? Dit waren de initiële vragen voor het nieuwe onderzoek, dat bij de bombardementsherdenking van 2006 is aangekondigd. Deze bleken weldra niet los te kunnen worden gekoppeld van de gebeurtenissen van september en oktober 1944, toen bij de bevrijding en de daaropvolgende fronttijd voor de tweede maal een oorlogsramp de stad trof.

Het bombardement heeft, aldus historicus Joost Rosendaal, verstrekkende gevolgen gehad voor het stadsbeeld van Nijmegen, voor het zelfbeeld van de Nijmegenaren (een gevoel van miskenning) en, het meest direct, voor het persoonlijke leven van vele Nijmegenaren die er zelf dan wel via familie of vrienden door getroffen werden. Na de oorlog werd hier veelal over gezwegen.

Website en boek

Via www.ru.nl/nijmegen1944 kunnen belangstellenden vanaf vandaag het onderzoek naar de verwerking van het vergissingsbombardement volgen. Ook kunnen ze via de site, en via het mailadres nijmegen1944@let.ru.nl in contact komen met de onderzoekers. Het streven is om op 22 februari 2008 een publieksboek te presenteren over het onderzoek.

Over de onderzoeker

Joost Rosendaal studeerde in 1988 cum laude af op een onderzoek naar de patriotten in de Langstraat en het Land van Heusden en Altena. Sinds januari 2001 is hij als universitair docent verbonden aan de universiteit in Nijmegen. In 2003 promoveerde hij op Bataven! Nederlandse vluchtelingen in Frankrijk, 1787-1795. In het vervolg hiervan verschenen inmiddels nog drie werken over de Nederlandse Revolutie. Bijzondere aandacht heeft hij daarbij over de omgang en/of verdringing van dit revolutionaire verleden.
Met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog schreef hij onder meer over de vervolging van de joodse gemeenschap van Waalwijk en de executie van de burgemeester van die plaats door de SD in 1944. Ook over de Nijmeegse geschiedenis publiceerde hij verschillende artikelen: over de plooierijen in 1704/05 en over de geschiedenis van het veer over de Waal tot 1936. Zijn moeder, geboren Nijmeegse, maakte als zestienjarige het bombardement mee.