Gemeente Hengelo

Economie en bedrijf

Project Sociale Economie van start

In het collegeprogramma is het thema Sociale Economie als één van de speerpunten benoemd. Om sociale economie in praktijk te brengen, is een twee jaar durend project gestart. Het project sociale economie wil het samenwerken stimuleren en verbindingen leggen en mogelijk maken, zodat sociaal maatschappelijk rendement ontstaat.

Wethouder Bert Otten: We moeten ons gezamenlijk sterk maken om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen te bieden. Samen, zichtbaar, beter, zoals het collegeprogramma dat ook al aangeeft.

Sociale economie is de kunst van het verbinden. Het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en de gemeente (als vertegenwoordiger van de burgers en de lokale samenleving) vinden elkaar in het realiseren van positieve ontwikkelingen in de stad. Sociale economie is een alertheid op kansen en een manier van denken en handelen. Deze manier van denken en handelen wil het college als een dynamische kracht door Hengelo laten gaan.

Drie pijlers

Vanuit het project zijn drie pijlers te onderscheiden.
1. Social Return on Investment. Hierbij maakt de gemeente met opdrachtnemers van de gemeente afspraken over de maatschappelijke investering (iets terugdoen voor de samenleving) van de opdrachtnemer als gevolg van het krijgen van een opdracht van de gemeente. Naar verwachting zal deze pijler begin 2007 structureel invulling krijgen.

2. Aansluiten bij Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Hierbij zal vooral interesse bij bedrijven worden gewekt.
3. Faciliteren van sociale ondernemingen. Zulke ondernemingen hebben een dubbele doelstelling, zowel een economische als ook een sociale.

Initiatieven

Vanuit het project Sociale Economie worden verschillende initiatieven ontplooid. Eén van de initiatieven is het bevorderen van vrijwilligerswerk van de gemeentelijke medewerkers. Wethouder Otten, coördinerend wethouder Sociale Economie, heeft zich hierover al positief uitgesproken vanuit zijn portefeuille personeelszaken.

Verder zijn er plannen voor een horecagelegenheid waar mensen met een fysieke of verstandelijke beperking kunnen werken. Ook wordt er opnieuw gekeken naar de mogelijkheid voor een buurtsuper in Beckum.

Naast verschillende concrete projecten wordt in het eerste kwartaal van 2007 een werkconferentie georganiseerd. Verder zal het thema regionaal en nationaal onder de aandacht worden gebracht van allerlei organisaties en van de politiek. Meer informatie is verkrijgbaar bij Martin Penninga van de gemeente Hengelo, telefoon (074) 245 89 22 of e-mail sociale-economie@hengelo.nl


* Uitnodiging werkconferentie sociale economie