PvdA Rotterdam


In de media

Kriens: vrijwilliger voedselbank in dienst gemeente

Do 22 Feb 2007 - Metro, Chris Crauwels
Kriens: vrijwilliger voedselbank in dienst gemeente

Onderzoek naar medewerkers voedselbanken in Rotterdam

Wethouder Jantine Kriens van Volksgezondheid onderzoekt of vrijwilligers van de voedselbank in dienst van de gemeente kunnen komen. Deze `ervaringsdeskundigen' kunnen ambtenaren die zich bezighouden met armoedebestrijding helpen bij hun werk. Veel cliënten en vrijwilligers van de voedselbanken klagen namelijk over het inlevingsvermogen van ambtenaren over hoe het is om arm te zijn. Dit is de belangrijkste uitkomst van het overleg dat Kriens gisteren had met de oprichters en vrijwilligers van de voedselbank.

De reden voor het overleg was het vorige maand door het college gepresenteerde Uitvoeringsprogramma Armoedebestrijding. "Over het programma ben ik positief, alleen maak ik me zorgen over de uitvoering" zegt Clara Sies, samen met haar man oprichter van de voedselbank. "Veel ambtenaren weten totaal niet wat het is om arm te zijn. Dit levert schrijnende gevallen op. Zo kreeg een bijstandsmoeder laatst na aftrek van huur, verzekeringen, Eneco, een schuldaflossing aan Eneco en de kosten van een bewindvoerder negen euro vijfentachtig van de Sociale Dienst. Hier moest ze met haar kinderen een maand lang van leven", aldus Sies. "Een van de voorbeelden van imbeciele ambtenaren
voor wie het naleven van regeltjes belangrijker is dan menselijkheid. Om dit in de toekomst te voorkomen zou Rotterdam een aantal van onze vrijwilligers, die zich vaak al jarenlang zonder succes suf solliciteren, in dienst kunnen nemen."

Om lange wachttijden bij het aanvragen van een uitkering te voorkomen, zal hierover voortaan binnen vier weken beslist worden. "Ook het aantal en de soort formulieren dat ingevuld moet worden wordt verminderd," zei Kriens gisteren toe.

Voedselbank
o Jantine Kriens heeft van Wouter Bos persoonlijk bevestigd gekregen dat hij de voedselbanken niet wil afschaffen.

Verschenen in Metro van donderdag 22 februari 2007

PvdA Rotterdam © 2005 - Disclaimer - Powered by SWIS Webbeheer