Provincie Groningen

Presentatie Microkredieten voor ondernemende MBO'ers 22 februari 2007

De provincie Groningen, het Alfa College, het Noorderpoort College en de Rabobank hebben de handen ineengeslagen om ondernemende MBO studenten een baanbrekend aanmoedingsconcept in de vorm van een Microkrediet aan te bieden. De presentatie van dit plan heeft op 21 februari 2007 plaats gevonden in de Euroborg, restaurant Noorderpoort College.

Het Microkrediet kan ingezet worden voor het na de studie opzetten van een eigen bedrijf of om aan de slag te kunnen met een ondernemend idee in een bestaand bedrijf. Uitgangspunt is om het komende schooljaar hier mee aan de slag te kunnen.
In eerste instantie zal er gemikt worden op 10 studenten van het Alfa College en 10 studenten van het Noorderpoort College. Via de Rabobank worden de kredieten verstrekt en provincie en Rabo zullen gezamenlijk garant staan voor eventuele tekorten (van te voren uiteraard te relateren aan een bepaald maximum). Het gaat hier om microkredieten oplopend tot maximaal EUR 10.000,-.
Het initiatief van het Microkrediet past goed bij de plannen van zowel Alfa als Noorderpoort om op korte termijn een Ondernemersacademie te starten.

De provincie Groningen zal een student bedrijfskunde inzetten om in het kader van een afstudeeropdracht te onderzoeken aan welke criteria de studenten zullen moeten voldoen om voor een Microkrediet in aanmerking te kunnen komen. Ook zal onderzocht worden welke vorm van Microkrediet het beste aansluit bij de wensen van de MBO studenten in de praktijk.

Vertegenwoordigers van de vier participanten hebben de desbetreffende Intentieverklaring ondertekend:

* De heer Hans Gerritsen: Gedeputeerde provincie Groningen;
* De heer Hindrik Schollema: lid College van Bestuur Noorderpoortcollege;

* De heer Berend Kamphuis: voorzitter College van Bestuur Alfacollege;

* De heer Huib van der Berg: directeur Rabo bank Groningen.

22 februari 2007