Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Stadsmarinier IJsselmonde

IJsselmonde krijgt tijdelijk Stadsmarinier groepsaanpak jongeren

Met een gemiddelde van 6,9 en één wijk die zelfs met een 10 uit de laatste veiligheidsindex gekomen is, is de deelgemeente IJsselmonde qua veiligheid zeker geen slecht gebied te noemen. Toch krijgt de deelgemeente IJsselmonde tijdelijk een stadsmarinier. De stadsmarinier is een speciale, hoge ambtenaar die een brug slaat tussen knelpunten in de deelgemeente en assistentie bij mogelijke oplossingen van de zijde van het college en de gemeentelijke diensten.

Jongerenoverlast
De IJsselmondse samenleving is de afgelopen jaren in hoog tempo jonger geworden. Hier ligt een grote opgave voor het deelgemeentebestuur, dat niet voor niets in het beleidsprogramma voor 2006 - 2010 een hoge prioriteit geeft aan jeugd en jongeren. Er wordt bijvoorbeeld extra geld uitgetrokken voor jongerenwerk en andere preventieve maatregelen.

De snelle verjonging leidt de afgelopen tijd echter tot incidenten die wijzen op overlast door groepen jongeren. Onder de noemer groepsaanpak werkt de deelgemeente samen met de politie, het welzijnswerk van Perspect en de woningcorporaties aan het tegengaan van de overlast van groepen jongeren. In juni 2006 is een convenant afgesloten om deze samenwerking te bekrachtigen. Er zijn vier werkgroepen Groepsaanpak actief in de wijken: één in de Beverwaard, één in Lombardijen en twee in Groot-IJsselmonde.
Om de mogelijkheden van dit deelgemeentelijke beleid optimaal te kunnen benutten, is in overleg met de burgemeester besloten om tijdelijk een stadsmarinier in IJsselmonde in te zetten.

Kwartiermaker en stadsmarinier
Op korte termijn wordt er een analyse gemaakt van de problematiek en de huidige aanpak en de knelpunten daarin. Zodra het deelgemeentebestuur en de stedelijke Stuurgroep Veilig deze analyse hebben vastgesteld kan de stadsmarinier aan de slag. Het is de bedoeling dat de stadsmarinier aanvullende maatregelen formuleert, de verschillende partijen mobiliseert en aangeeft wat er stedelijk en deelgemeentelijk nodig is om de overlast van groepen jongeren effectief aan te pakken. Vervolgens zorgt hij ervoor dat de aansturing van de uitvoering van de maatregelen ter hand kan worden genomen door de staande deelgemeentelijke organisatie. Naar verwachting is de stadsmarinier een klein jaar actief in IJsselmonde.