Provincie Utrecht

Do it Domotica!

22-2-2007 -

Dankzij nieuwe technologieën langer zelfstandig thuis wonen

Zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen dankzij nieuwe technologieën. Dit wordt mogelijk voor steeds meer mensen met een welzijns- of zorgvraag. In de provincie Utrecht lopen op dit moment drie pilotprojecten waarin domotica en zorg op afstand (screen to screen) centraal staan. Op 28 februari aanstaande 's middags worden de eerste resultaten van deze projecten gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Do it Domotica! in Media Plaza, Jaarbeurs te Utrecht.

Do it Domotica! is bedoeld voor professionals op het gebied van wonen, zorg en welzijn in de provincie Utrecht.

De provincie ondersteunt en stimuleert bestaande en nieuwe domoticaprojecten met als doel te leren van elkaars ervaringen. Inmiddels zijn drie pilotprojecten domotica gestart in Utrecht, Soest en Woerden.
Hierbij werken zorgaanbieders Aveant, Vierstroom, Amant en Amerpoort samen met woningcorporaties Portaal Utrecht en Portaal Eemland en SWW.

De projecten richten zich op ouderen en mensen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen. In Utrecht hebben de deelnemers in hun woning een touch-screen waarmee zij contact maken met hun zorgaanbieder, familie of andere deelnemers. In de projecten in Soest en Woerden wordt gewerkt met beeld- en geluidsverbindingen tussen de cliënt en de zorgaanbieder via het televisiescherm. Een voorbeeld van gebruik voor verhoging van het welzijn via het scherm is bijvoorbeeld informatie over buurtactiviteiten uitwisselen. Naast screen to screen worden in de projecten ook andere vormen van domotica toegepast, bijvoorbeeld een videofoon, waardoor mensen kunnen zien wie er voor de deur staat. Of bijvoorbeeld brandgevaarlijke apparatuur in de hele woning die je met één knop kunt in- of uitschakelen. Voor de organisaties die meedoen aan de projecten komt er heel wat bij kijken. Maar de inspanningen zijn de moeite waard gezien het feit dat de deelnemers meer sociaal contact hebben en zich veiliger voelen.

In de toekomst zullen domotica en zorg op afstand steeds meer terrein gaan winnen. Dankzij de drie pilotprojecten is veel kennis opgedaan en zijn leerpunten naar voren gekomen. Hier kunnen nieuwe projecten weer van leren. In de loop van 2007 stelt de provincie opnieuw middelen beschikbaar om nieuwe projecten te ondersteunen. Note voor de pers:
De pers is uitgenodigd het programma bij te wonen. Het programma vindt u in de bijlage.

Meer informatie: Suzan Kuijsten, telefoon 030 - 258 2153