Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Directoraat-Generaal Milieubeheer Directie Stoffen, Afvalstoffen, Straling

Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag Interne postcode 645 Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal Telefoon 070 3 39 39 4121 Postbus 20018 Fax 070 3 39 39 1286 2500 EA DEN HAAG www.vrom.nl

Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) over export van uranium naar Rusland

Datum Kenmerk
SAS/HHA/2007014511

Uw brief Uw kenmerk
31-01-2007 2060706680

Geachte Voorzitter,

Bijgaand doe ik u de antwoorden toekomen op vragen die gesteld zijn door het lid Ouwehand (PvdD) over de export van uranium naar Rusland.

2060706680
Vragen van het lid Ouwehand (PvdD) over de export van uranium naar Rusland.

Vraag 1
Kent u het bericht dat het Nederlands bedrijf Urenco nucleair afval exporteert naar Rusland?

Antwoord 1
Ja

Vraag 2
Is het waar dat het grootste deel van het verarmd uranium ­ 70 procent, jaarlijks zo'n 3500 ton ­ in speciale stalen vaten voor onbepaalde tijd achterblijft op opslagterreinen bij fabrieken in Novouralsk, Angarsk en Seversk?

Antwoord 2
Urenco Nederland B.V. levert aan de Russische verrijkingsindustrie TENEX verarmd uranium (met een lager percentage 235U dan wat in de natuur voorkomt) in de vorm van uraniumhexafluoride (UF6). Al het verarmde UF6 wordt zonder andere bewerkingen in Russische verrijkingsfabrieken verrijkt tot UF6 met een natuurlijk of hoger dan natuurlijk percentage 235U. Dit product (ongeveer 20% van het van Urenco afkomstige UF6) wordt aan Urenco teruggeleverd en het na verrijking resulterende verder verarmde UF6 blijft in eigendom van de Russische verrijkingsindustrie die verantwoordelijk is voor het verdere gebruik daarvan. Een deel daarvan heeft een directe bestemming als mengpartner in het proces van het terugbrengen van hoogverrijkt uranium naar laagverrijkt uranium voor gebruik als brandstof in kerncentrales. Ook wordt een deel gebruikt voor de fabricage van zgn. mixed-oxide (MOX) splijtstof voor gebruik in kerncentrales.
Het resterende deel van het verder verarmde materiaal dat niet direct wordt gebruikt, wordt, zoals ook bij andere verrijkingsindustrieën gebruikelijk is, opgeslagen ten behoeve van verdere verrijking te zijner tijd en/of ten behoeve van toekomstige snelle kweekreactoren. Verdere verrijking kan met name interessant zijn als de prijs van natuurlijk gewonnen uranium verder stijgt. Een derde mogelijkheid is om het UF6 om te zetten naar uraniumoxide (U3O8) en in deze stabiele vorm op te slaan. Bij de omzetting ontstaat ook fluorwaterstof (HF) dat als grondstof voor de chemische industrie kan worden gebruikt. Voor de bouw van een dergelijke omzettingsinstallatie op basis van Franse technologie heeft TENEX in 2005 een contract met AREVA gesloten.

Vraag 3
Is het waar dat bij de verwerking van het giftige uraniumhexafluoride vanuit Nederland, 3 doden in Rusland zijn gevallen? Bent u bereid daarnaar een onderzoek in te stellen?

Antwoord 3
De verrijkingsfabrieken in Rusland verrijken voor een zeer beperkt gedeelte UF6 dat afkomstig is van Urenco in Almelo. Informatie over slachtoffers door ongevallen met van Urenco afkomstig UF6 in Russische verrijkingsfabrieken is mij niet bekend. Mocht uit nadere informatie van de Russische autoriteiten anders blijken, dan zal ik u nader informeren.

Vraag 4
Kunt u uiteenzetten welke garanties er zijn om afvaldumping door Nederland in derde landen te voorkomen?

Antwoord 4
Indien er sprake zou zijn van dumpen van radioactief afval wordt er geen vergunning verleend. In dit geval is er geen sprake van dumpen van afval. Al het van Urenco afkomstige naar Rusland vervoerde verarmde UF6 is bestemd voor een verdere bewerking, namelijk herverrijking waarbij een product ontstaat dat geschikt is voor bepaalde toepassingen. Er zou sprake van radioactief afval zijn indien voor het naar Rusland te vervoeren materiaal geen verdere bewerking zou zijn voorzien.

Ministerie van VROM SAS/HHA/2007014511 Pagina 2/3

Vraag 5
Bent u bereid dat beleid aan te scherpen in verband met de handelwijze van Urenco?

Antwoord 5
Het is niet gebleken dat er sprake is van handelingen van Urenco die tot wijziging van het beleid in deze aanleiding geven.

Vraag 6
Kunt u een overzicht geven van de hoeveelheden radio-actief afval die Nederland exporteert en de bestemmingen van dat materiaal?

Antwoord 6
Zoals eerder vermeld is er geen sprake van radioactief afval maar van UF6 bestemd voor een bewerking. Sinds 1996 exporteert Urenco Nederland B.V. jaarlijks gemiddeld ca. 5000 ton verarmd UF6 naar Rusland voor herverrijking. Daarnaast heeft Urenco sinds 2003 in totaal circa 7000 ton verarmd UF6 wat niet voor herverrijking wordt bestemd naar Frankrijk voor omzetting naar U3O8 gestuurd. Dit U3O8 wordt vervolgens bij de COVRA opgeslagen.

Hoogachtend,
de Staatssecretaris van Volkshuisvesting,
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer,

drs. P.L.B.A. van Geel

Ministerie van VROM SAS/HHA/2007014511 Pagina 3/3