GroenLinks

Nieuwe kabinet scoort dikke onvoldoende voor emancipatie

22 februari 2007

GroenLinks heeft met de FemMeetlat een analyse gemaakt van de effecten van het regeerakkoord voor de positie van vrouwen. Het nieuwe kabinet scoort een bedroevende 4. Daarom pleit Femke Halsema voor aanpassing van het regeerakkoord: Nederland moet eindelijk zorgen dat vrouwen hun achterstand inhalen.

Vrouwen op achterstand
Zeven mannen onderhandelen over het regeerakkoord. Dat is te merken. Dankzij een aantal PvdA-vrouwen is er alsnog een emancipatieparagraaf toegevoegd. Maar die paragraaf ontbeert power. Er komt een nieuwe nota, er wordt nog wat onderzocht en wat gestreefd. Concrete doelstellingen ontbreken. Gelukkig heeft de regering al in 2000 vastgesteld wat er bereikt moet zijn in 2010. Zo moet 65% van de vrouwen dan meer dan 12 uur werken en moet 60% economisch zelfstandig zijn. Die doelstellingen zijn nog ver buiten bereik. Op dit moment werkt 54% van de vrouwen meer dan 12 uur en is slechts 42% ook economisch zelfstandig.

Nederland op achterstand in Europa
Als er niet snel iets gebeurt, blijft Nederland het slechtste jongetje van de Europese klas. Dat is slecht voor vrouwen. Betaalde arbeid behoedt vrouwen voor armoede en afhankelijkheid. Eén op de drie relaties strandt en probeer maar eens een goede baan te vinden als je al jaren uit de running bent. Dat is slecht voor moeders én hun kinderen. Als hun moeders werken, zijn deze kinderen bevrijd uit de armoede. Als we de talenten van vrouwen niet benutten, is dat ook slecht voor de samenleving. Want met de komende vergrijzing hebben wij iedereen die kan werken hard nodig.

Emancipatieoffensief nodig
Een emancipatieoffensief is hard nodig. Nederland scoort veel slechter dan andere landen en Nederland haalt de eigen doelstellingen bij lange na niet. Dat vraagt om nieuw elan van een geëmancipeerd kabinet en om concreet beleid. Uit de FemMeetlat blijkt echter dat het nieuwe kabinet nog weinig te bieden heeft. Naast enkele kleine stappen vooruit staan er vooral vage plannen en stappen terug in de tijd. Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen staat onder druk. En bijstandmoeders kunnen weer voor jaren worden geparkeerd in een armoedige bijstandsuitkering. GroenLinks wil daarom dat het SCP een emancipatie-effectrapportage uitvoert op het nieuwe regeerakkoord. Wij verwachten dat de uitkomsten daarvan onze eigen analyse bevestigen. Die slechte resultaten moeten alle partijen aanzetten om zich meer in te zetten voor de emancipatie van vrouwen.

Femke Halsema
Ineke van Gent

De volledige FemMeetlat is te vinden op http://www.groenlinks.nl/2ekamer/notities/notitie.2007-02-22.3316762190