Ernst & Young: In 2006 recordaantal beursgangen wereldwijd

22.02.2007 / 11:57 / Rubriek: Economie / Organisatie: Ernst and young

Ernst and young

Ernst & Young: Opkomende markten zorgen in 2006 voor recordaantal beursgangen wereldwijd

Het aantal beursgangen (IPO's)(1) is volgens cijfers(2) van Ernst & Young in 2006 wereldwijd explosief gestegen tot een record. Van januari tot en met november 2006 bedroeg de opbrengst met 1.559 IPO's USD 227 miljard - een aanzienlijke toename vergeleken met de opbrengst met 1.537 IPO's van USD 167 miljard voor heel 2005.

Net als in 2005 werd de toename in het opgehaalde kapitaal aangejaagd door grote deals en in 2006 vond de grootste IPO ooit plaats: de beursnotering van ICBC in China. Deze deal bracht een bedrag van bijna USD 22 miljard op. Op de tweede en derde plaats kwamen respectievelijk de IPO's van Bank of China Ltd en Rosneft, waarbij voor elk ruim USD 10 miljard werd opgehaald. Daarmee werd de grootste IPO van vorig jaar, namelijk die van China Construction Bank, overtroffen. Vier van de top 10-deals en zes van de top 20-deals waren in opkomende markten. Alle top 20-deals brachten meer dan USD 1,3 miljard op.

10)'De globalisering van de kapitaalmarkten heeft zich in 2006 voortgezet,' zegt Geert-Jan van Logtestijn van Ernst & Young Transaction Advisory Services. 'Er was een toename in het aantal grensoverschrijdende beursnoteringen waar te nemen en fellere concurrentie tussen beursondernemingen, waardoor zowel beleggers als ondernemingen die een beursnotering wilden verkrijgen meer keuze hadden dan ooit tevoren.'

In Nederland waren dit jaar 5 beursgangen tegenover 2 in 2005. Deze 5 deals brachten bij elkaar zo'n $ 2,8 miljard op.

HKSE veroverde de eerste plaats met 17% van het totale wereldwijd opgehaalde kapitaal. Op de tweede plaats stond LSE met 15%, doordat Londen zich ontpopte als centrum voor buitenlandse deals van zowel het koersenbord als de Alternative Investment Market (AIM). Met 11% van het totaal bij elkaar gebrachte kapitaal nam de NYSE de derde plaats in.

De twee grootste Chinese deals leidden ertoe dat de regio Azië-Pacific al met al op de tweede plaats kwam te staan met 34% van het totaal opgehaalde kapitaal. Europa, het Midden-Oosten en Afrika vertegenwoordigden 42%, terwijl Noord-Amerika en Midden/Zuid-Amerika (inclusief de Caraïbische eilanden) respectievelijk 20% en 4% aantrokken.

In 2006 zorgden technologie, materialen, financiële diensten en consumentenproducten en -diensten voor het grootste aantal deals. Energie & elektriciteit alsmede financiële diensten waren het sterkst vertegenwoordigd in de IPO top-20 wat betreft opgehaald kapitaal.

20)'2006 was zonder twijfel het jaar voor de opkomende markten en wij verwachten dat zij ook in 2007 de toon zullen zetten. De beleggings- en ondernemingsmogelijkheden die hierdoor worden gecreëerd zullen wereldwijd een olievlekwerking hebben', aldus Geert-Jan van Logtestijn tot slot.

(1) Een IPO is de eerste openbare aanbieding van aandelen en de eerste marktintroductie door de desbetreffende onderneming. IPO's van onroerend goed, private equity en andere beleggingsfondsen worden niet meegenomen in de cijfers.

(2) Cijfers verstrekt door Ernst & Young, Dealogic en Thomson Financial.

Noot voor redactie,