Woningcorporatie Eigen Haard krijgt toezichthouder

Minister Winsemius van VROM stelt een extern toezichthouder aan bij woningcorporatie AWV Eigen Haard uit IJmuiden. De werkverhoudingen binnen de corporatie zijn zeer verslechterd waardoor de situatie bij de corporatie uit de hand dreigt te lopen. Dit is niet in het belang van de volkshuisvesting.

Ondanks eerdere adviezen van minister Winsemius is de benoeming van de voorzitter van de Raad van Toezicht tot directeur-bestuurder van de corporatie toch doorgezet. Een strikte scheiding tussen bestuur en toezicht komt hiermee onder druk te staan. Ook de Commissie Aedescode, de gedragscode van corporatiekoepel Aedes, is van mening dat de Raad van Toezicht in strijd heeft gehandeld met deze code. Hierdoor worden de belangen en het imago van de bedrijfstak ernstig geschaad.

De opdracht voor de toezichthouder wordt om te kijken hoe de werkverhoudingen binnen en buiten AWV Eigen Haard kunnen worden genormaliseerd. De toezichthouder moet binnen een maand verslag doen van de ontstane situatie. Die rapportage is bepalend voor mogelijke vervolgacties van de minister.

Noot voor redacties (