RDW beveiligt aanvraagsysteem nieuwe rijbewijzen met Tripwire

Den Haag, 22 februari 2007 - De RDW (Rijksdienst Wegverkeer) beveiligt het aanvraagsysteem voor de nieuwe Nederlandse rijbewijzen op creditcard-formaat met Tripwire. Dit aanvraagsysteem bestaat uit 550 volledig gesloten werkstations die bij de Nederlandse gemeenten staan. Op deze lokale werkstations zijn geen wijzingen mogelijk in de configuratie, maar om opzettelijke pogingen daartoe of ongemerkte veranderingen op het werkstation of in het netwerk te detecteren is Tripwire geïnstalleerd.

Het nieuwe rijbewijs moet beter bestand zijn tegen fraude en vervalsing dan het oude papieren rijbewijs. Daarom is zorgvuldigheid in het aanvraagproces van belang, ook omdat het rijbewijs in Nederland fungeert als een officieel identificatiemiddel. De aanvraagmachines worden alleen bediend door bevoegde ambtenaren die de vaste stappen op het werkstation doorlopen, waarna er een aanvraagformulier uitrolt. Dit formulier wordt naar uitgeverij SDU in Haarlem gestuurd, waar de rijbewijzen centraal worden vervaardigd.

De lokale werkstations staan via het netwerk van de gemeenten, Gemnet, rechtstreeks in verbinding met de registers van de RDW in Groningen. Op elk werkstation is Tripwire for Servers (TFS) geïnstalleerd dat de gehele configuratie van het netwerk, servers en databases in de gaten houdt op veranderingen. Tripwire onderzoekt de integriteit van het werkstation. Zo detecteert Tripwire veranderingen, correleert deze verandering met de interne afspraken en rapporteert deze vervolgens aan de beheerder die daarna de gepaste actie kan ondernemen.

De software van Tripwire is één van de drie methodes die de RDW gebruikt om een gecontroleerd afgiftesysteem voor de rijbewijzen te hanteren; naast gebruik van Tripwire is ook het werkstation volledig beveiligd en wordt al het dataverkeer tussen gemeentes en de RDW getunneld, waardoor de gegevens niet in aanraking komen met het lokale netwerk van de gemeente.

Hans Noordhuis, Network Engineer: "De RDW is volledig overtuigd van de werking van Tripwire. Helemaal omdat deze software al meerdere malen incidenten aan het licht heeft gebracht. Wij hebben de zekerheid dat ons systeem waterdicht is en ook blijft, dankzij het zichtbaar maken van opzettelijke of ongemerkte veranderingen.".

Over Tripwire
Tripwire ontwikkelt configuratie-audit en beheersoftware. De software stelt bedrijven in staat aan te tonen dat veranderingen in de netwerk- server- en applicatieconfiguraties op een effectieve manier gebeuren en dat de infrastructuur veilig is. Bedrijven kunnen zo voldoen aan allerlei compliance-vraagstukken waarbij Tripwire via logbestanden en rapporten zorgt voor het bewijs. Daarnaast verzekert de software de beveiliging van bedrijfskritische systemen, verbetert het de beschikbaarheid van IT-diensten en verhoogt het de efficiency van de IT organisatie. Het hoofdkantoor van Tripwire bevindt zich in Portland, Verenigde Staten. Meer informatie is beschikbaar via www.tripwire.com