Gemeente Teylingen

verkiezingen

Teylingen betrekt jongeren bij verkiezingen

22 februari 2007

PERSBERICHT 22 februari 2007 - Tijdens de verkiezingen van de Provinciale Staten op 7 maart gaat de gemeente Teylingen 28 leerlingen van het Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS) inzetten op de stembureaus. Met dit experiment wil de gemeente de leerlingen laten kennismaken met verkiezingen en de gang van zaken daarom heen.

De belangstelling van de leerlingen is bijzonder groot. Teylingen is met dit initiatief een van de weinige gemeenten die leerlingen inzet bij verkiezingen.

Het onderwerp verkiezingen is onderdeel van de lessen Maatschappijleer voor de bovenbouw van Havo en VWO van het Rijnlands Lyceum Sassenheim (RLS). De leerlingen (van 16 jaar en ouder) krijgen op deze manier een voorproefje van hoe het is als zij straks zelf aan een verkiezing mogen deelnemen. De belangstelling onder de leerlingen om lid van een stembureau te mogen zijn, was zo groot dat er zelfs een loting moest plaatsvinden.

Tijdens de verkiezingen op 7 maart zal op ieder stembureau in Teylingen (met uitzondering van de rondvaartboot aan de Watertuin) zowel 's morgens als 's middags een leerling zitting nemen. Teylingen is één van de weinige gemeenten in Nederland (zo niet de enige) die minderjarige leerlingen op deze wijze laten kennismaken van het democratische kiesstelsel in Nederland.

De 28 leerlingen krijgen, net als de overige stembureauleden, vooraf instructie over de werkzaamheden die zij moeten verrichten. Bovendien geven twee ambtenaren op 28 februari op het RLS een gastcollege over de verkiezingen in het algemeen en de taken van een provincie in het bijzonder. De leerlingen kunnen dan hun stem uitbrengen op een stemmachine, die voor die gelegenheid in het klaslokaal wordt geplaatst.

Gemeentewinkel