Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Intergemeentelijke Sociale Dienst Noordoost eerste jaar succesvol

ISD Noordoost kijkt terug op een succesvol jaar in 2006. De verwachte voordelen van de fusie van de drie voormalige sociale diensten van Delfzijl, Loppersum en Appingedam zijn de afgelopen twaalf maanden goed merkbaar geweest. Uiteraard zijn er bij de start van de nieuwe organisatie wat aanloopproblemen geweest. Er zijn drie organisaties in elkaar geschoven. Alle verordeningen zijn opnieuw opgesteld voor een gezamenlijke ISD. En er is in 2006 een nieuw geautomatiseerd systeem aangeschaft en ingevoerd. Er is veel aandacht besteed aan vaste contactpersonen voor alle klanten en aan het helder en duidelijk communiceren met de klant om hem beter naar werk te kunnen begeleiden. ISD Noordoost hecht veel waarde aan het goed kunnen uitleggen hoe regelingen worden uitgevoerd . Daarvoor is eenvoudig en kleurrijk informatiemateriaal ontwikkeld. De website www.isdnoordoost.nl is volledig vernieuwd en gemakkelijk toegankelijk om alle benodigde informatie op te zoeken. In ontwikkeling is het handboek voor Werk en Inkomen dat elke klant komend voorjaar uitgereikt krijgt. Daarin staat naast de nodige informatie over uitkeringen, alle rechten en plichten van de klant en een ieder kan lezen wat zij van ISD Noordoost mag verwachten.

Snelle en duidelijke wederzijdse informatievoorziening is de kurk waar een klantgerichte organisatie als ISD Noordoost op drijft. Gecombineerd met een praktische en effectieve samenwerking met andere organisaties in de dienstverleningsketen. In 2006 is optimaal gebruik gemaakt van de economische groei. Samen met de partners CWI en UWV is veel aandacht besteed aan werkgelegenheid en bemiddelen naar vacatures. Er zijn veel klanten uitgestroomd naar werk. Eind maart wordt gestart met de bouw van het nieuwe Bedrijfsverzamelgebouw. De drie partners, CWI, UWV en ISD Noordoost, hopen in mei 2008 dan vanuit één gebouw hun gezamenlijke dienstverlening aan de burgers van de drie gemeenten te kunnen aanbieden.

In 2006 is de gezamenlijk werkgeversbenadering met het Vacatureservicepunt één van de meest succesvolle projecten geweest. Door de nauwe samenwerking tussen gemeenten, werkgevers en alle ketenpartners kon bijvoorbeeld slagvaardig gereageerd worden op het faillissement van de Eendracht. Een groot deel van deze werknemers is door eigen inspanning en met de ondersteuning van de projectorganisatie weer elders aan de slag gekomen. In tien maanden tijd zijn door het Vacatureservicepunt 350 werkzoekenden uit het totale werkzoekenden bestand bemiddeld.

Ook de jongeren aanpak in de regio is succesvol. 85% van de jongeren die zich meldt voor een uitkering is weer teruggeleid naar school of is aan het werk. In 2007 is het streven alle jongeren tot 26 jaar aan het werk of naar school te begeleiden.

De regio Delfzijl, Appingedam en Loppersum loopt met het dalend aantal werklozen in de pas met de landelijke trend. Dat is een goed bericht, maar leidt direct tot een bezuiniging op het budget waar de uitkeringen uit betaald worden. Dit betekent dat voor 2007 een tekort dreigt van een half miljoen euro. Gelukkig heeft het Algemeen Bestuur daarvoor geld gereserveerd en kan de regio voortvarend doorgaan met zoveel mogelijk burgers naar werk te bemiddelen. De nieuwe bedrijvigheid geeft daarvoor volop kansen in 2007.

Directeur Ten Brink van ISD Noordoost gaf deze informatie tijdens haar presentatie van de resultaten van deze nieuwe sociale dienst op 21 februari 2007 's avonds in De Molenberg. De meerderheid van alle leden van de gemeenteraden van Delfzijl, Appingedam en Loppersum was bij deze feestelijke presentatie aanwezig.