Gemeente Wageningen

Ruimere mogelijkheden voor brandveilige kamerverhuur

Landelijk ontstaat er regelmatig brand in kamerverhuurbedrijven. De kamerverhuur moet voldoen aan de wettelijke brandveiligheidsregels. Daarnaast hebben veel gemeenten aanvullend brandpreventiebeleid voor bestaande gebouwen opgesteld om in specifieke gevallen veilig ontvluchten te waarborgen en onacceptabele branduitbreiding tegen te gaan. Dit beleid is naar landelijk model ook in Wageningen vastgesteld.

In de praktijk blijkt dat door de regels niet voor elke situatie oplossingen te vinden zijn om een bestaand pand brandveilig te maken. Dit betekent concreet dat in 74 bouwwerken of delen daarvan in Wageningen kamerverhuur niet meer mogelijk zou zijn. Daarom was een aanpassing van het instrumentarium aan maatregelen noodzakelijk.

Door brandpreventiespecialisten in diverse studentensteden in het land is er gekeken of er een verruiming mogelijk is. Specifiek voor kamerverhuur zijn acceptabele alternatieven opgesteld om bouwkundige en installatietechnische voorzieningen te treffen. Zo is voor specifieke gevallen bijvoorbeeld een vluchtladder aan de gevel mogelijk. Door de verruiming van het instrumentarium blijft het brandveiligheidsniveau gewaarborgd. Ondernemers en huurders kunnen, door het treffen van deze voorzieningen, hun gebouwen veilig blijven gebruiken voor kamerverhuur. Het college van B&W is deze week akkoord gegaan met deze verruiming van de uitvoeringsmogelijkheden, de gemeenteraad zal het onderwerp binnenkort bespreken.