Gemeente Bernheze


Kunstcollectie gemeente voor non-profitorganisaties

De gemeente Bernheze gaat in samenwerking met de Nieuwe Brabantse Kunst Stichting (NBKS) een kijkdag organiseren voor de gemeentelijke kunstcollectie. Het doel van deze dag is om diverse non-profitorganisaties in aanmerking te laten komen voor schenking en langdurige bruikleen van kunstwerken. De schenking of bruikleen gebeurt op basis van een schenkings- of bruikleencontract.

Kunst uit het gemeentehuis

De gemeentelijke kunstcollectie is tot stand gekomen door schenkingen en aankopen en door de zogenaamde Beeldende Kunstenaars Regeling. Onder deze regeling, kortweg BKR genoemd, kregen kunstenaars een uitkering in ruil voor het inleveren van kunstwerken. Deze regeling is vanaf oktober 1992 niet meer in werking.

De reden van het afstoten van de bestaande kunstcollectie is, dat voor een groot deel ervan geen geschikte plaats meer is in het vernieuwde gemeentehuis. Ook zijn er onvoldoende mogelijkheden de werken optimaal te beheren. Zoals door wethouder Donkers eerder is aangegeven in de Raadscommissie Maatschappelijke Zaken wil de gemeente deze kunstwerken een andere bestemming geven en publiekelijk toegankelijk maken. Dit proces zal onder begeleiding van de NBKS op zorgvuldige wijze, rekening houdend met landelijke wetgeving en richtlijnen, plaatsvinden.

Regionale kunstenaars

Gezien de raakvlakken en verbintenis van bepaalde kunstwerken met bepaalde non-profitorganisaties is besloten non-profitorganisaties in aanmerking te laten komen voor schenking of langdurige bruikleen. De mogelijkheid tot schenking en bruikleen van kunstwerken biedt een unieke kans de werkomgeving van medewerkers en bezoekers te verfraaien met prachtige kunstwerken. Het gaat om veelal door regionale kunstenaars vervaardigd werk uit de tweede helft van de vorige eeuw. De werken, schilderijen, zeefdrukken, tekeningen en foto's zijn heel uiteenlopend van stijl en techniek, zijn van goede kwaliteit en verkeren grotendeels in goede conditie.