Gemeente Bussum

Buurtpreventievereniging actief

Burgemeester Schoenmaker onthulde afgelopen dinsdag een bord met huisregels in het Bilderdijkpark.

Het bord is een initiatief van buurtpreventievereniging Bredius II i.o. en is in samenwerking met de gemeente en de politie tot stand gekomen. Het is voor het eerst dat een park huisregels krijgt.

Overlast

Buurtpreventievereniging Bredius II i.o. is tot dit initiatief gekomen, door meerdere vormen van overlast in en om het park. Mede vanwege de historische waarde van het park, heeft de buurtpreventievereniging werk gemaakt van het tegengaan van de overlast.

Voorbeeld

De actie van Bredius II i.o. vormt een schoolvoorbeeld van waar een buurtpreventievereniging zich hard voor kan maken. Een buurtpreventievereniging heeft tot doel om samen met politie en gemeente de criminaliteit en overlast in de buurt aan te pakken. Door wat extra op te letten en wat meer betrokken te zijn bij de straat, flat of buurt, zorgen de buurtpreventieverenigingen ervoor dat dieven, inbrekers en vernielers minder gemakkelijk hun slag slaan en dat overlastveroorzakers aangepakt kunnen worden.

Ogen en oren

Buurtpreventie heeft alles te maken met ogen en oren openhouden. Het is geenszins de bedoeling om controle uit te oefenen of inbreuk te maken op het privé-leven van anderen of burgerpatrouilles te organiseren. En het eigen rechter spelen is gewoon verboden.

Inzet van buurtbewoners

Een buurtpreventieproject vraagt interesse en inzet van zoveel mogelijk bewoners. Is meer dan de helft van de bewoners actief lid van de vereniging, dan kunnen rond de wijk borden Attentie Buurtpreventie worden geplaatst. Naast een bestuur zijn er coördinatoren per straat, die onderling contact onderhouden. Daarnaast is er een coördinator die de politie via het bestuur op de hoogte houdt over wat er zich op het gebied van criminaliteit afspeelt in uw buurt. .

Informatie

Meer informatie over buurtpreventieverenigingen en de oprichting daarvan, vindt u in de folder Attentie Buurtpreventie, die u kunt afhalen bij de gemeente. U kunt ook contact opnemen met een wijkagent van de politie of met de afdeling kabinet van de gemeente, tel. (035) 692 86 45.