CDA afdeling Gelderland


Jeugdzorg begint thuis

22-02-2007

De jeugd heeft de toekomst, sterker nog : de jeugd ís onze toekomst. Een motto dat de laatste tijd aan glans iets ingeboet lijkt te hebben als we de kranten moeten geloven. De jeugd van tegenwoordig is aan het afglijden, criminaliteit, kindermishandeling, vroegtijdig schoolverlaten, functioneren van de jeugdzorg , we zitten op een tikkende tijdbom met ernstige gevolgen voor onze maatschappij. We hebben zorg om onze jeugd en het lijkt alsof er weer méér over het gezin gediscussieerd wordt dan in de twintig voorafgaande jaren.

De discussie gaat dan over falende opvoeding en de teloorgang van het veilige gezin waarin kinderen een liefdevolle maar gedisciplineerde opvoeding kregen. Ook de politieke partijen en de overheid leggen weer meer belangstelling aan de dag. Er is zelfs een heuse minister van Jeugd en Gezin in het 4e kabinet Balkenende dus je zou kunnen zeggen dat het gezin weer hot is. Net zoals vijftig jaar geleden toen na de oorlog de overheid het gezin ook als rotsvaste basis voor rust, regelmaat en reinheid beschouwde en een duidelijk gezinsbeleid voerde dat gericht was op goede huisvesting en een toereikend inkomen. De achterliggende gedachte was dat alleen goed functionerende gezinnen een bijdrage konden leveren aan de wederopbouw van het land. Het lijkt dat we nu anno 2007 ook weer bezig moeten gaan met een soort van opbouw van ons land en dat we ons moeten laten inspireren door die vaste waarden zoals die in vroeger tijden ook hun diensten hebben bewezen maar dan in een nieuw jasje met behoud van het goede.

Mede gevoed door programmas op televisie als Supernanny zijn een groot aantal wetenschappers in het mysterie van het opvoeden van kinderen anno 2007 gedoken. En wat dan opvalt is dat het uiteindelijk allemaal tot een aantal kernwaarden is terug te brengen. Gaan we weer terug naar het oude motto: Rust, reinheid en regelmaat , zoals mevrouw Halsema van Groenlinks het regeerakkoord schamper als tuttig bestempelde toen zij haar eerste reactie gaf op het toen net uitgelekte conceptregeerakkoord ?
Is het gezin als een oude waarde kennelijk de oplossing voor veel problemen in de jeugdzorg. Is het gezin dan de plek waar de normen en waarden moeten worden bijgebracht ? Als je kijkt naar de problemen waar de jeugdzorg mee worstelt dan is dat nog niet zon gekke gedachte en blijken de oplossingen onder onze neus te liggen. We moeten ze alleen wel zien liggen, durven op te pakken en vooral ook toe te passen.

Zo is daar het gebrek aan samenwerking tussen de verschillende instanties. Een nieuw woord hierbij is de noodzaak om te ontschotten. Je kunt twisten over de schoonheid van het woord maar duidelijk is het wel. Nu werken de instanties vaak langs elkaar heen en wordt het kind vermorzeld in de bureaucratie. Net zoals ouders goed moeten samenwerken moeten instanties dat ook. Als de moeder A zegt en de vader B dan heb je problemen. .

Door allerlei procedures en regels komt het vaak voor dat pas wordt ingegrepen in een crisissituatie als het eigenlijk al te laat is. De regels maken dingen eerder onmogelijk dan dat ze iets mogelijk maken. Protocollen bedacht vanachter het bureau ontslaan ons om ons gezonde verstand te gebruiken en zorgen ervoor dat we ons erachter verschuilen. In een gezin werkt dat ook niet. Als een kind problemen op school heeft wachten ouders niet een half jaar voordat ze met de mentor op school gaan praten. Ze zullen ingrijpen wanneer het hen goeddunkt en zullen niet eindeloos gaan vergaderen of overleggen met het kind wat het ervan vindt. Het kind heeft hulp nodig en dient die ook te krijgen en is niet gebaat bij een benadering van wat zou jij graag willen of wat denk jij dat goed voor je is . Zo is het van belang dat het signaleren van problemen veel eerder dan nu gebeurt en dat men de mogelijkheid heeft ook dan te kunnen ingrijpen voordat het te laat is.

Herkennen van problemen of dreigende crisissituaties vraagt kennis en kunde. Dat betekent dat de mensen goed opgeleid moeten zijn om dit zware werk te doen. Dat is in een gezin niet anders. Er is geen school voor ouders maar als men zijn en haar taken enigszins serieus neemt dan zal er vast wel eens een boek over het opvoeden van kinderen op het nachtkastje liggen. Zo zal er nog meer moeten worden geïnvesteerd in opleiding van de mensen, het aannemen van goede mensen en er zal nog meer moeten worden samengewerkt met wetenschappers. Op basis van gelijkwaardigheid en met een pragmatische inslag kunnen goede resultaten bereikt worden.

Omgang met de cliënten. In gewoon Nederlands heet zoiets klantvriendelijkheid. Volgens de Amerikaans onderzoeker Lambert blijkt dat het succes van een programma voor opvoedingsondersteuning voor 30% afhangt van de wijze waarop de cliënt wordt bejegend. In een gezin is het niet anders. Ouders dienen hun kinderen serieus te nemen en andersom want zonder respect voor de ander ontstaat een sfeer van wantrouwen en onzekerheid.
Voorkomen is beter dan genezen. Zo zal er veel meer moeten worden geïnvesteerd in de opvoedingsondersteuning. De oude consultatiebureaus waar je als ouders met je pasgeboren kind verplicht voor werd opgeroepen moeten een facelift krijgen en hun takenpakket moet worden uitgebreid zodat ook ouders met kinderen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar daar terecht kunnen. Het consultatiebureau is het eerste contact in de wereld van hulpverlening en een belangrijke bron van kennis. Door hun ouderwetse benadering en het taboe dat onder ouders leeft op het vragen van opvoedingsondersteuning is hun rol beperkt gebleven tot het wegen en meten van de baby terwijl men daar ontzettend veel meer voor jonge ouders kan betekenen.

Zo zijn er dus een groot aantal zaken die in de jeugdzorg voor verbetering vatbaar zijn en die we eigenlijk allang weten uit de gewone gezinssituatie maar die we uit het oog zijn verloren. Dat geldt voor de hulpverlener maar evenzeer ook voor de overheid en de beleidsmakers. En deze laatste groep heeft hierin natuurlijk een zeer belangrijke rol. Het is bekend dat het kabinet de regie bij de lagere overheden zoals provincie en gemeenten wil neerleggen omdat deze nu eenmaal dichter bij de burger staan. Beide vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, kracht, kennis en kunde is het dan ook van het grootste belang dat provincie en gemeenten op dit terrein intensief samenwerken om dat cliché de jeugd heeft de toekomst ook daadwerkelijk vorm te geven. Het CDA in Gelderland committeert zich in ieder geval aan deze doelstelling en zal zich in de nieuwe statenperiode blijven inzetten voor de jeugd en het gezin in deze prachtige provincie zoals zij dat altijd heeft gedaan. Want in 1950 waren de tijden anders dan anno 2007 maar diezelfde waarden van het gezin toen en nu zijn nog steeds de hoeksteen van onze samenleving.

Otto Verschuer
E-mail: o.van.verschuer@planet.nl