Nederlandse Vereniging van Banken

DSI verzorgt screening bankmedewerkers

Pre-employment screening (PES) is een wettelijke verplichting waar iedere financiële instelling mee geconfronteerd wordt. Alle personen onder het topmanagement die een integriteitsgevoelige functie gaan bekleden moeten door de financiële instelling worden gescreend. Het hoogste echelon wordt door de toezichthouders zelf gescreend. In de praktijk is de screeningsprocedure arbeidsintensief en bezorgt zowel veiligheids- als HRM-afdelingen extra werk. Daarnaast blijken zowel financiële instellingen onderling als leveranciers verschillende screeningsprocedures te hanteren. De invoering van één screeningstandaard en uitbesteding van de intensieve screeningshandelingen zou de PES eenvoudiger kunnen maken voor de financiële instellingen.

De NVB en het Dutch Security Institute (DSI) hebben daarom het initiatief genomen om een onderzoek uit te voeren naar de mogelijke voordelen van uitbesteding. Het DSI ontwikkelde in nauwe samenwerking met de NVB een standaard voor PES. Duidelijk werd daarbij dat door een centrale uitvoering van PES via dit instituut een aanzienlijke kostenbesparing en kwaliteitsverbetering te realiseren is. De mogelijkheid tot uitbesteding is inmiddels een feit: financiële instellingen, voor hen werkzame uitzend- en detacheringsorganisaties en overige leveranciers van bancair personeel kunnen DSI voortaan inschakelen voor een toets van de potentiële medewerkers.

DSI sluit de pre-employment screening af met een rapport van haar bevindingen, de zogenaamde PES-verklaring. Hierin staat vermeld welke gegevens gecontroleerd en geverifieerd zijn alsmede eventuele bijzonderheden die DSI tijdens de screening gebleken zijn. Het is de verantwoordelijkheid van de (toekomstige) werkgever om op basis van de PES-verklaring en de toetsing aan de eigen registratiesystemen een oordeel te geven over de integriteit van de kandidaat in relatie tot de beoogde functie. De eindverantwoordelijkheid voor zowel de screening als het eindoordeel berust derhalve bij de onder toezicht staande financiële ondernemingen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) steunt het initiatief van NVB en DSI.