Gemeente Hoorn


Beheer en exploitatie kinderboerderijen en hertenkamp door gemeente

22 februari 2007 - Burgemeester en wethouders hebben besloten dat het beheer en de exploitatie van de kinderboerderijen De Woid en De Waalrakkers en het hertenkamp in het Julianapark voor in ieder geval de duur van de lopende collegeperiode door de gemeente wordt uitgevoerd. Eerder waren er onderhandelingen tussen de gemeente en Stichting Philadelphia Zorg over een mogelijke overname van het beheer en de exploitatie door deze stichting. De partijen konden niet nader tot elkaar komen binnen het beschikbare jaarbudget van 160.000 euro, zoals staat in de gemeentelijke notitie over dit onderwerp New Time. Dit was voor de gemeente aanleiding om te onderzoeken of er een alternatief is. Uit onderzoek is gebleken dat de gemeente het beheer en het onderhoud van de kinderboerderijen en hertenkamp zelf kan doen binnen het jaarbudget van 160.000 euro.

Gemeentelijke regierol
In de notitie New Time staat dat het beheer en onderhoud van de kinderboerderijen niet tot de kerntaken van de gemeente behoren. Dit veronderstelt het overdragen van de gemeentelijke regierol over dit onderwerp aan een externe organisatie. In de achterliggende jaren 2004 tot en met 2006 zijn hierover met verschillende partijen onderhandelingen gevoerd, waarvan laatstelijk met Stichting Philadelphia Zorg. Dit heeft echter niet tot het gewenste resultaat geleid.

Beheer en exploitatie
Nu gebleken is dat het beheer en onderhoud van de kinderboerderijen en het hertenkamp binnen het beschikbare budget ook door de gemeente zelf kan worden uitgevoerd, is besloten dit voor de duur van de lopende collegeperiode te doen. Hierdoor ontstaat gelegenheid tot bezinning op de toekomst over het beheer en onderhoud van deze wijkvoorzieningen op langere termijn. Dat wil zeggen vanaf 2010 en volgende jaren. Het college hecht hieraan meer waarde, dan nu op zoek te gaan naar weer een nieuwe overnamepartner. Bovendien schept deze keuze duidelijkheid voor het personeel.

Evaluatie
B en W laten in 2009 een evaluatie plaatsvinden naar de ervaringen met de uitvoering in eigen beheer over 2007 en 2008. Daarbij wordt ook het in 2008 te nemen besluit over het wel of niet voortzetten van ID-banen bij de kinderboerderijen meegenomen. Het resultaat van deze evaluatie vormt vervolgens de basis voor besluitvorming over de wijze van voortzetting van beheer en onderhoud van de kinderboerderijen en het hertenkamp in 2010 en volgende jaren. Dat deze wijkvoorzieningen ook na de huidige collegeperiode in stand blijven, is wat B en W betreft geen punt van discussie.