Het Nederlandse Rode Kruis

22 februari 2007
Haagse SIGMA oefent in Engeland

Vorige week deed SIGMA-team Haaglanden mee bij de Britse collega-hulpverleners aan een rampenoefening bij Birmingham, Engeland. Burgemeester Wim Deetman van Den Haag had collega-burgemeesters uit de regio als publiek bij deze multidisciplinaire oefening uitgenodigd. Doel: hen als verantwoordelijken te laten ervaren wat ze allemaal in werking zetten na een ramp. Maar daarnaast hoopte hij de bestuurders warm te maken om een soortgelijk oefencentrum in eigen land te realiseren

Oefenen en nog eens oefenen
Na een ramp horen veel partijen paraat te staan: politie, brandweer, GGD, ambulancediensten e.d. Omdat er mensenlevens in het geding zijn, is het essentieel dat de hulpverleners in alle situaties na een ramp optimaal samenwerken. Regelmatig, levensecht oefenen is daarom het devies en dat kan niet overal. Het kon wél in het Engelse Fire Service College, een oud vliegveld vol oefenobjecten, zoals gebouwen die in brand kunnen worden gezet, een deels ingestort gebouw, een olieraffinaderij, een schip (van beton), enkele vliegtuigen en een nagebouwd stuk snelweg met spoorbaan ernaast. In dit oefencentrum speelden alle partijen de sterren van de hemel.

Onder druk werken
Ook het Haagse SIGMA-team (Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie) was erbij. Acht hooggekwalificeerde Rode Kruis-ers die de professionals bij grote ongevallen en rampen bijstaan. Ze gingen voor het eerst met alle materiaal naar het buitenland. Arts Paul Mulder, hoofd Geneeskundige Eenheid: Het GHOR bureau (Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen) van de gemeente had het prima voorbereid! Onze SIGMA maakt deel uit van dit samenwerkingsverband. De oefening was voor ons leuk en leerzaam. Vooral het onder druk werken was een pittige ervaring!

Noodtempo
Het SIGMA-team scoorde uitstekend. Burgemeester Ineke van der Wel van de gemeente Rijswijk reageerde: Die oefening in Birmingham heeft ons veel inzicht verschaft in de inspanningen die ieder in de veiligheidsketen moet verrichten in geval van grootschalige incidenten. De inspanningen van het SIGMA-team waren zeer overtuigend en interessant om mee te maken. Ook de andere bestuurders waren, gezien de vele vragen over de SIGMA-unit, diep onder de indruk van de demonstraties. Zoals de tent die na een demonstratie op de ene plaats binnen een half uur alweer bij een snelwegongeval elders operationeel was. Bij een extra ingelaste oefening moest het SIGMA-team fors improviseren. De tent bij forse wind opzetten op het stuk snelweg, lukte dan ook dankzij politievoertuigen die op de tentflappen werden geparkeerd. Voor de oefening bij een ingestort gebouw werd de SIGMA-tent voor het laatst opgezet en ingericht. Deze keer niet alleen om de lotusslachtoffers te behandelen: in de verwarmde tent kon iedereen weer wat op temperatuur komen.