Gemeente Nederbetuwe


Neder-Betuwe als eerste leerlingenadministratie op orde!

22 feb 2007

Regionale primeur in de strijd tegen vroegtijdige schoolverlating

De coördinator Bestuursdienst van het RMC, dat staat voor Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig schoolverlaten, meldde in het RMC-nieuwsblad van Regio Rivierenland het volgende:

`Het aantal gemelde jongeren dit seizoen is gestegen van 868 naar 1104. Deze stijging komt vooral doordat de gemeenten hun leerlingenadministraties voor de categorie 18- tot 23-jarigen op orde brengen. Het is de gemeente Neder-Betuwe als eerste gelukt deze klus te klaren. Dit heeft voor ruim 300 extra meldingen gezorgd. In de komende seizoenen volgen meer gemeenten. Er zijn dit jaar meer jongeren teruggeplaatst richting startkwalificatie door zowel andere instellingen als door de RMC.

Zonder startkwalificatie: melding
In de wet voor Regionale Meld- en Coördinatiefunctie Voortijdig Schoolverlaten (RMC), is geregeld dat alle leerlingen tot 23 jaar, die zonder geldige startkwalificatie het onderwijs verlaten, moeten worden gemeld bij het RMC. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo niveau 2-diploma of hoger. Een vmbo-diploma is géén startkwalificatie.

Leerplichtig en vroegtijdig van school af? Melding bij gemeente Scholen moeten leerlingen die voortijdig de school verlaten melden bij de gemeente, omdat jongeren zonder diploma weinig kans hebben op geschoold werk.
Als een leerplichtige voortijdig afhaakt, dan zal de leerplichtambtenaar van de woongemeente de leerling terugbegeleiden naar het onderwijs. Hierbij kan eventueel de hulp worden ingeschakeld van de jeugdhulpverlening.

Niet-leerplichtig en vroegtijdig van school af? Melding bij RMC Wanneer een niet-leerplichtige leerling de school voortijdig wil verlaten, zal de gemeente dit melden bij het RMC. Een trajectbegeleider zal dan proberen om de jongere weer naar school te laten gaan of te begeleiden naar een arbeidsplaats. Ondersteund door de school en andere deskundigen wordt een op maat geneden programma opgesteld.

Regio Rivierenland

Het RMC Regio Rivierenland is een onderdeel van Regio Rivierenland. Het werkgebied van het RMC beslaat de gemeenten Buren, Culemborg, Druten, Geldermalsen, Lingewaal, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Tiel, West-Maas en Waal en Zaltbommel.

Wilt u meer weten? Bel naar de leerplichtambtenaar van Neder-Betuwe