Gemeente Spijkenisse


Bomenbeheer in Spijkenisse richt zich op duurzaamheid

22 februari 2007

Bruine beuk voor Dorpskerk
Niet het kappen van bomen, maar juist het behoud ervan. Dat is de belangrijkste beleidswijziging in de uitwerking van het gemeentelijke bomenbeleidsplan. Het plan heeft de naam `Kwaliteit voor kwantiteit' meegekregen.

Daarmee is de toon gezet. Ging het in het verleden juist om Spijkenisse in zo'n kort mogelijke tijd groen te krijgen, nu is de aandacht gericht op kwaliteit en duurzaamheid. Voor het zover is, moet er wel het nodige gebeuren.

De krantenberichten van de afgelopen periode geven een onjuist beeld over het bomenbeleidsplan. Hier volgt de versie van de gemeente.

Toekomstvisie
In het beheerplan van de gemeente staat aangegeven welke maatregelen er nodig zijn om tot een kwalitatief en duurzaam bomenbestand te komen. Daarvoor is eerst het bomenbestand in Spijkenisse in kaart gebracht. Op basis daarvan is een toekomstvisie gemaakt. Belangrijke uitgangspunten zijn daarbij dat bomen vaak bepalend zijn voor de identiteit van de straat en wijk en een bijdrage leveren aan de leefbaarheid van de stad.

Tijdens de inventarisatie is ook gekeken naar de gezondheid van de bomen. Gebleken is dat met name de straatbomen het verschrikkelijk zwaar hebben. Veel van deze bomen zijn volgroeid, maar hebben door ongunstige omstandigheden niet meer dan éénderde van de omvang die ze eigenlijk zouden moeten hebben. Deze bomen moeten worden vervangen.

Dat gebeurt geleidelijk en wordt meestal gecombineerd met het herstraten van de wegen. Herplant vindt alleen plaats als er voldoende grond beschikbaar is om de boom volledig te laten uitgroeien. Waar mogelijk worden grotere plantgaten gemaakt of groeisleuven naar plantsoenen aangelegd. lukt dat niet, dan wordt er naar een andere locatie gezocht. Het streven is om zo veel mogelijk bomen terug te planten.

Kapvergunning
Een ander instrument om ervoor te zorgen dat bomen niet zomaar worden gekapt, is de kapvergunning. De gemeente verleent zo'n vergunning alleen als er geen andere mogelijkheid meer voor handen is. Voor de gemeente zelf, maar ook voor woningcorporaties en bedrijven die over grotere grondoppervlakten beschikken, is de kapvergunning meestal gekoppeld aan een herplantplicht.

Voor de bomen in particuliere tuinen is dat meestal geen optie. Daarom hoeft voor het kappen van een boom in een achtertuin kleiner dan 70 vierkante meter geen vergunning te worden aangevraagd.

Inmiddels wordt er ook gewerkt aan een bomenfonds. Wanneer een boom niet kan blijven staan en verplanten technisch en financieel niet mogelijk is, dan kan een bijdrage in het bomenfonds worden gevraagd. Dit is bijvoorbeeld van toepassing bij in- en uitbreidingsplannen, ophoging, reconstructie of herinrichting van wegen. Plannen in die richting moeten nog worden uitgewerkt. Hetzelfde geldt voor een adoptieplan voor beeldbepalende bomen, zoals bijvoorbeeld de beuk bij de Dorpskerk en de kastanjeboom aan de Stationstraat. De afspraak kan worden gemaakt dat de gemeente de boom adopteert en het onderhoud op zich neemt. De kosten die hiermee zijn gemoeid, worden gedekt uit het bomenfonds.

Het in gang gezette bomenbeleid is gericht op het beschermen en behouden van de bomen in Spijkenisse. Spijkenisse is groen en moet het ook vooral blijven.
Bijlagen
Bomenbeleidsplan
Uitwerking Bomenbeleidsplan Kwaliteit voor kwantiteit (pdf; 358 kB)