Dit is een gezamenlijk persbericht van gemeente Den Haag, gemeente Rijswijk en TNO

TNO vertrekt uit Ypenburg en Rijswijk

22 februari 2007 - Twee vestigingen van TNO vertrekken uit Ypenburg en Rijswijk. Ze vestigen zich waarschijnlijk per 2013 in de Hogezandse Polder, gemeente Cromstrijen. De betrokken partijen - TNO, gemeente Den Haag, gemeente Rijswijk, ministerie van VROM en provincie Zuid-Holland - zijn verheugd het convenant hiertoe te kunnen tekenen. De provincie Zuid-Holland overlegt nog met de gemeente Cromstrijen over de voorwaarden die zij gesteld heeft voor de definitieve vestiging van TNO.

De TNO-vestigingen Ypenburg en Rijswijk verrichten onderzoek op het gebied van bescherming tegen biologische en chemische strijdmiddelen en op het gebied van de effecten van explosies en munitie. De aanwezigheid en uitbreiding van de laboratoria van TNO en de daaraan verbonden veiligheidszones verdroegen zich steeds minder goed met de toenemende woningbouw en gewenste ontwikkeling in Rijswijk en Ypenburg.

Uit het oogpunt van veiligheid en ruimtelijke ordening in de Randstad is daarom in 2001 op initiatief van het ministerie van VROM onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om TNO Ypenburg en TNO Rijswijk te verplaatsen. Na uitgebreide analyse van mogelijk vestigingsplaatsen kwam de Hogezandse Polder bij Numansdorp (gemeente Cromstrijen) als meest geschikte plek naar voren.

Herontwikkeling

Met de nieuwe locatie voor TNO is niet alleen een toekomstbestendige oplossing voor de veiligheids- en planologische vraagstukken gevonden, het biedt ook mogelijkheden voor herontwikkeling van stedelijk gebied in Den Haag en Rijswijk. De gemeente Rijswijk wil op de vrijkomende locatie voornamelijk nieuwe woningen gaan bouwen. De gemeente Den Haag is blij met het besluit, omdat de veiligheidsrisico's bij Ypenburg afnemen.

Gemeente Cromstrijen is vooralsnog geen partij bij het convenant. De partners van het convenant hebben afgesproken hun uiterste best te doen om de uiteindelijke afspraken met Cromstrijen alsnog aan het convenant toe te voegen.

Lees ook de reactie van TNO