Provincie Noord-Holland

Borghouts: Statenbesluit fractievergoedingen vernietigen

22-2-2007

De commissaris van de Koningin in Noord-Holland, H.C.J.L. Borghouts, heeft een besluit van Provinciale Staten over fractievergoedingen ter vernietiging voorgedragen aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Provinciale Staten van Noord-Holland hebben afgelopen maandag een besluit genomen waarbij de fractievergoeding budgettair neutraal wordt verdeeld als een Statenlid zich tijdens de zittingperiode afsplitst en een zelfstandige fractie vormt. Gevolg hiervan is dat deze éénpersoonsfractie een veel lagere fractievergoeding ontvangt dan een fractie die vanaf het begin van de statenperiode met één persoon is gekozen bij de verkiezingen.

Onrechtvaardig

Commissaris Borghouts vindt het daarom onrechtvaardig dat er een onderscheid ontstaat in de hoogte van fractiebijdragen. Borghouts: Ofschoon ik op zichzelf geen voorstander ben van afsplitsende Statenleden, vind ik het gelijkheidsbeginsel met haar grondwettelijke verankering in het eerste artikel van de Grondwet fundamenteel en principieel. Dit standpunt is tijdens de vergadering aan Provinciale Staten kenbaar gemaakt. Het gebeurt zelden dat een commissaris van de Koningin een besluit van Provinciale Staten ter vernietiging voordraagt aan de minister.

De brief met de voordracht tot vernietiging (download pdf)