Stichting Aids Fonds

Vrijspraak na besmetting met hiv

21-02-2007

De Hoge Raad heeft een hiv-positieve man vrijgesproken van zware mishandeling. Zijn partner, die hiv-positief is geworden, klaagde de man aan omdat hij hem opzettelijk zou hebben besmet. De Hoge Raad heeft geen bewijs gevonden dat aantoont dat de man opzettelijk zijn partner wilde besmetten.

Volksgezondheid voorop
Bij de uitspraak spelen volksgezondheidsbelangen ten aanzien van het gevaar van hiv-besmetting een grote rol. In 2005 hebben de ministers van Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgesproken dat het voor de volksgezondheid niet goed is om strafrecht toe te passen op hiv-besmetting. Je creëert dan een klimaat waarin het veiliger is om niet je hiv-status te weten. Het moedigt mensen dan niet aan om een hiv-test te ondergaan.

Openheid over hiv
Een kwestie die veel vragen oproept, is die van misleiding. In deze zaak heeft de aangeklaagde immers zijn hiv-status ontkend naar zijn partner toe.
Alhoewel het moreel verwerpelijk is om iemand te misleiden, schuilt er in veruit de meeste gevallen geen kwade opzet achter. Uit onderzoek onder mensen met hiv is gebleken dat de meesten veilig willen vrijen maar dat het hen niet altijd lukt. Praten over condoomgebruik en eventueel in het verlengde daarvan over je hiv-status is niet voor iedereen even makkelijk. Daders zijn in de meeste gevallen net zo goed slachtoffers. In Nederland moeten we op een positieve manier ondersteuning bieden aan mensen met hiv zodat zij eventuele problemen bespreekbaar kunnen maken. Het straffen van mensen zal juist alle deuren naar openheid weer sluiten.

Hiv en strafrecht
Dit is de eerste keer in Nederland dat er sprake is van een rechtszaak waarbij de aanklager ook daadwerkelijk hiv-geïnfecteerd is geraakt. Eerder waren er al zaken met vergelijkbare uitspraken waarbij geen sprake was van een opgelopen hiv-infectie.
Volledige tekst van de uitspraak (externe link)