B EN W BERICHTEN 2007 - 07 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 20 FEBRUARI

Burgemeester

1. (20-02) Het college heeft de deelplannen 'Opvang en Verzorging' en 'Voorzien in primaire levensbehoeften' vastgesteld. Deze deelplannen maken deel uit van het Crisisbeheersingsplan van de gemeente Rotterdam. Het Crisisbeheersingsplan treedt in werking bij diverse typen rampen, rellen en crises. Het deelplan Opvang Verzorging richt zich onder andere op opvang en verzorging van daklozen, evacués en behandelde gewonden. Het deelplan Voorzien in Primaire Levensbehoeften beschrijft de voorzieningen voor tijdelijke huisvesting, voeding, water, kleding, medicijnen, etc. voor slachtoffers van een crisis.

2. (20-02) Het college van B en W heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van de burgemeester aan Londen op 15 en 16 november 2006. Het bezoek stond in het teken van de versteviging van de zakelijke relaties tussen Rotterdam en Londen.

3. (20-02) Het college heeft de Evenementenkalender 2007 vastgesteld. De Evenementenkalender geeft een overzicht van alle in 2007 aangemelde grootschalige evenementen in de stad. De kalender is opgesteld om ervoor te zorgen dat de belasting van de binnenstad vanwege evenementen wordt gedoseerd. Wat commerciële mega-evenementen betreft is in 2007 gekozen voor de Bavaria City Racing. Dat betekent dat dit jaar geen Red Bull Air Race in Rotterdam plaatsvindt. Ook zullen in 2007 28 cruiseschepen Rotterdam bezoeken.

4. (20-02) Het college heeft besloten om de deelnemers van het internationale congres 'Sustainable Urban Areas' van het European Network for Housing Research (ENHR) op maandag 25 juni 2007 een ontvangst aan te bieden in de Burgerzaal van het stadhuis, van 17.30 tot 19.00 uur. De wethouder wonen en ruimtelijke ordening zal hierbij als gastheer optreden. Het ENHR is een internationaal gezelschap van onderzoekers op het gebied van huisvesting en stedelijke kwesties.

5. (20-02) Het college van B en W heeft besloten de bijzondere genodigden van EuroSkills 2008 op vrijdag 16 maart van 16.30 tot 18.00 uur een ontvangst aan te bieden in de Burgerzaal van het stadhuis. De wethouder werk, sociale zaken en grotestedenbeleid zal hierbij als gastheer optreden. EuroSkills is het platform waarop Europese organisaties, ministeries van onderwijs en internationale brancheorganisaties kennis en ervaring kunnen uitwisselen m.b.t. innovatie, lesmethoden en samenwerkingsmogelijkheden. In 2008 zal EuroSkills in Rotterdam plaatsvinden.

6. (20-02) Het college heeft de rapportages van DCMR, dS+V en Brandweer in het kader van het Integraal Handhavingsprogramma 2006 vastgesteld. De DCMR Milieudienst Rijnmond, de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting en de Brandweer hebben gezamenlijk een aantal controles uitgevoerd bij gemeentelijke inrichtingen, opslagplaatsen voor vuurwerk, houtopslagen, LPG-stations, horeca, basisonderwijs, zwembaden, sporthallen, musea, theaters, bioscopen, feestzalen en discotheken. In voorkomende gevallen worden veiligheidsregels onvoldoende nageleefd, maar gevaarlijke situaties zijn nauwelijks aangetroffen. Daarom is het algemene veiligheidsniveau voldoende. Streng controleren en handhaven blijft echter ook de komende jaren noodzakelijk.

7. (20-02) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de voorjaarsactiviteit van Jong'R, 'De nieuwe ambtenaar' op 22 februari 2007 te ondersteunen. Deze activiteit heeft als motto 'de wereld is groter dan de eigen werkplek'. Jong'R brengt jonge ambtenaren van alle diensten en deelgemeenten met elkaar in contact voor netwerkvorming, uitwisseling van kennis, ervaring en ideeën.

Wethouder Economie, Haven en Milieu

1. (20-02) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van het bezoek van de wethouder economie, haven en milieu aan Nantong, Shanghai, Zhangjiagang en Jiangyin van 16 tot 23 september 2006. De wethouder heeft Rotterdam als Europese haven van wereldklasse gepresenteerd aan verladers, expediteurs en reders die werkzaam zijn in genoemde steden en belangrijk zijn voor de Rotterdamse economie. Ongeveer 250 vertegenwoordigers van het Chinese bedrijfsleven woonden de presentaties bij.

2. (20-02) Het college van B en W heeft besloten de voortgangsrapportage Bestaand Rotterdams Gebied (BRG), één van de drie deelprojecten binnen het project Mainport Rotterdam ( PMR), vast te stellen. Deze voortgangsrapportage met peildatum 01-01-2007 wordt volgens de afspraken uit de Uitwerkingsovereenkomst BRG (UWO BRG) aangeboden aan het ministerie van VROM en gelijktijdig aan de gemeenteraad. Met Bestaand Rotterdams Gebied worden de intensiverings- en leefbaarheidsprojecten aangeduid die samenhangen met het gehele bestaande Rotterdamse havengebied (met uitzondering van Maasvlakte 2 en 750 hectare natuur- en recreatiegebied, de twee andere deelprojecten van PMR). Rotterdam legt met deze voortgangsrapportage aan het Rijk verantwoording af over de uitvoering en voortgang van het BRG-programma.

Wethouder Financiën, Sport en Buitenruimte

1. (20-02) Het college heeft als enig aandeelhouder van de RET NV Paul Smits, Anneke van Leeuwen-Gijsberts en Albert Bruins Slot benoemd als commissarissen van de RET NV. Hiermee is de Raad van Commissarissen (RvC) van de RET NV compleet. Jan Cees van Duin en Hugo Keuzenkamp waren al benoemd als commissaris. Paul Smits wordt voorzitter (president-commissaris) van de RvC

Wethouder Jeugd, Gezin en Onderwijs

1. (20-02) Het college heeft de verordening Peuterspeelzaalwerk Rotterdam 2007 vastgesteld.

2. (20-02) Het college heeft de middelen die door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) zijn toegekend voor het project "opvoeden in de buurt" beschikbaar gesteld aan de GGD. Het geld wordt gebruikt om de behandelcapaciteit binnen het centrum voor Jeugd en Gezin uit te breiden en het aanbod van opvoedingsondersteuning uit te bouwen.

Wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid

1. (20-02) Het college heeft besloten rechtsvorderingen in te stellen op grond van de Algemene Bijstandswet en de Invoeringswet Wet werk en bijstand voor het totaalbedrag van E 63.660.

Wethouder Verkeer, Vervoer en Organisatie

1. (20-02) Het college heeft kennisgenomen van het verslag van het werkbezoek van wethouder Baljeu (Verkeer, Vervoer en Organisatie) aan zusterstad Oslo, van 25 tot en met 28 november 2006. Het bezoek vond plaats vanwege de traditionele kapceremonie van de kerstboom die dit jaar voor de 56ste keer aan Rotterdam is geschonken.

Wethouder Participatie en Cultuur

1. (20-02) Het college van B en W heeft kennisgenomen van de reis van de wethouder participatie en cultuur naar Londen op 29 en 30 juni 2006. De wethouder heeft als spreker deelgenomen aan het Mayor's and Leaders Forum.

2. (20-02) Het college heeft besloten om een eenmalige financiële bijdrage beschikbaar te stellen om structurele samenwerking tussen Kosmopolis Rotterdam en een soortgelijk initiatief in Istanbul, Garaj Istanbul genaamd, mogelijk te maken. Kosmopolis Rotterdam heeft als doel het sociaal-culturele kapitaal van de inwoners van deze stad te vergroten door stedelijke ervaringen te delen en te verbinden met de Rotterdamse gemeenschap. De interculturele dialoog is hierbij geen middel maar een doel. Garaj Istanbul is een voorstellingsruimte, ontmoetingsplek en podium voor jonge kunstenaars uit verschillende disciplines. De samenwerking tussen Kosmopolis Rotterdam en Garaj Istanbul biedt Rotterdam de gelegenheid om de betrekkingen met Istanbul een eigentijdse, structurele en effectieve invulling te geven.

3. (20-02) Het college heeft het startdocument Rotterdam Idee en de onderliggende actieplannen voor de periode 2007-2010 vastgesteld. Rotterdam Idee is de marktplaats waarop Rotterdammers ideeën zetten voor een prettiger of mooiere stad. Een concreet idee komt in aanmerking voor een prijs. De Rotterdam Jury bepaalt aan de hand van spelregels of een idee een (financiële) bijdrage krijgt of via andere wegen ondersteund wordt. De thema's taal, opleiding, werk, armoedebestrijding, activerende zorg en binding vormen de inhoud van Rotterdam Idee. Na een jaar zal Rotterdam Idee worden geëvalueerd.

4. (20-02) Het college heeft besloten een uitwerkingsstudie en locatieonderzoek te doen ter voorbereiding van de nieuwbouw van het Historisch Museum incl. een stadsmuseum en oorlog- en verzetmuseum. Ook wordt onderzoek gedaan naar de meerwaarde en de gewenste positie van zo'n stadsmuseum in het netwerk van erfgoedinstellingen en de gewenste relatie met de wijken. De gemeenteraad heeft op 9 november 2006 een motie aangenomen, waarin het college wordt verzocht om een betere huisvesting te realiseren voor het oorlog- en verzetsmuseum en hierbij de mogelijkheid te onderzoeken dit te combineren met de ontwikkeling van een museum voor stadsgeschiedenis.

Schriftelijke vragen

(20-02) Het college heeft de beantwoording vastgesteld van de schriftelijke vragen van:

. Mevrouw K. Duys (CDA) inzake gemiste subsidie stimuleringsregeling OCW. . Mevrouw B. Gülmüs (PvdA) over ernstig achterstallig onderhoud van de sportaccommodatie aan de Edo Bergsmaweg in Rotterdam, in gebruik bij honkbal- en softbalvereniging Sparta/Feijenoord. . De heren C.G.J. Verbrugge en L.C. Bruijn (PvdA) d.d. 19 januari 2007 over werving hoofdkantoren. . Mevrouw J. J. Verwijs (Groenlinks) betreffende armoede in Rotterdam


---- --