Aedes

aedesnet.nl

Nieuws

Onderhandelingen CAO 2007 vastgelopen

22 februari 2007

De onderhandelingen voor de CAO Woondiensten 2007 zijn op 22 februari 2007 vastgelopen. Tijdens de onderhandelingen stonden twee punten centraal: het creëren van ruimte in de CAO voor eigen arbeidsvoorwaarden op ondernemingsniveau en de verdeling van de loonruimte. Op het punt van ruimte in de CAO zijn partijen elkaar redelijk genaderd. De onderhandelingen zijn op de looneis van de vakorganisaties vastgelopen.

Aedes heeft in deze laatste ronde een bod neergelegd dat voor werknemers een mooi resultaat oplevert, namelijk een netto-inkomensstijging van 5,1 procent over twee jaar voor de gemiddelde werknemer. Daarnaast wordt de verhouding in de premieverdeling tussen werkgever en werknemers ongeveer tweederde en eenderde.

De bonden willen het bruto-nettotraject wel verbeteren, maar in een langzamer tempo. Hoewel de werkgeverspartij de vakorganisaties daarin al ruim tegemoet is gekomen, bleven bonden vasthouden aan een totaal eisenpakket dat in vergelijking met andere CAO's buitensporig is. Zo vragen de bonden, naast de looneis, meer dan marktconforme vergoedingen voor de dienstkilometers en ziektekosten.

De bonden suggereerden dat er overeenstemming was over een eenjarige CAO voor 2007. Dat is onjuist. Overeenstemming over het eerste jaar bestond alleen in het perspectief van een tweejarige CAO. Het eerste jaar zou namelijk relatief duur zijn, wat weer rechtgetrokken zou worden in het tweede jaar ten gunste van de werkgevers.

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Aedes Infodesk, telefoonnummer: 0900 123 2333.