FNV Bouw


Bizar einde onderhandelingen Cao Woondiensten

Werknemers bij woningcorporaties zitten nog steeds zonder cao. Hoewel er inhoudelijk overeenstemming was over de arbeidsvoorwaarden in het eerste jaar, is het werkgevers en werknemers niet gelukt om tot een principeakkoord te komen. Op het laatste moment wilden de werkgevers uitsluitend een akkoord voor twee jaar afsluiten, maar hun argumentatie daarvoor was bizar.

De werkgeversorganisatie AEDES wilde persé perspectief op verschuiving van de pensioenpremie van werknemers naar werkgevers. Maar daarvoor deden zij zelf geen voorstellen. Sterker nog, het voorstel van de bonden op dit punt hadden ze juist afgewezen. "Wij snappen niet waarom het niet lukt om tot een cao te komen, terwijl wij juist hun wens op dit vlak inwilligen. Het is te bizar voor woorden", aldus de onderhandelaars. Charles Verhoef: "We gaan in de corporaties uitleggen dat we een reëel eindbod hebben gedaan, voor 1 óf voor 2 jaar."

Naast het feit dat de werkgevers in het tweede jaar niet bereid waren de pensioenpremie te verschuiven, was ook hun loonbod voor dat jaar voor de bonden veel te laag. FNV Bouw, CNV Woondiensten en De Unie gaan nu naar de leden.

De laatste jaren kampen de woningcorporaties (26.000 werknemers) met een hoge pensioenpremie. Een paar jaar terug was de dekkingsgraad te laag, wat reparatie (en dus hogere premie) noodzakelijk maakte. Nu zijn de financiën van het pensioenfonds weer op orde, zodat de pensioenpremie weer terugkan naar kostendekkend niveau. De bonden willen deze verlaging geheel ten goede laten komen aan de portemonnee van de werknemers, iets waarmee de werkgevers het volledig eens zijn. Daarnaast willen de werkgevers een stukje pensioenpremie die werknemers betalen, voor hun rekening nemen. Dat verbetert het loon, zodat de bonden bereid waren om hun initiële looneis te matigen.

Op een ander keihard punt waren de bonden de werkgevers vergaand tegemoet gekomen. CNV-onderhandelaar Aart van den Brink: "Wij waren bereid om voortaan over delen van de cao per corporatie aparte afspraken te maken. Maar door de weigering van de werkgevers om tot een cao te komen, is dat voorlopig van de baan."

"Het is onbegrijpelijk dat werkgevers nog meer onrust in corporaties voor lief nemen. Zij liggen al onder vuur door gebrek aan woningen en torenhoge directiesalarissen", reageert ook Ad van den Berg van De Unie.