Ontwikkelaars in hoofdlijnen positief over regeerakkoord

22.02.2007 / 18:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Neprom

Neprom

http://www.neprom.nl/

ONTWIKKELAARS IN HOOFDLIJNEN POSITIEF OVER REGEERAKKOORD

NEPROM-reactie Regeerakkoord

Voorburg, 22 februari 2007

De NEPROM, als vereniging van grote, professionele opdrachtgevers in de gebouwde omgeving, is in hoofdlijnen positief over het regeerakkoord en ziet veel aanknopingspunten om met het nieuwe kabinet tot afspraken te komen over de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland. De komende jaren zijn er grote uitdagingen voor overheid en markt waar het gaat om demografische verschuivingen, groeiende mobiliteit, milieubelasting en de noodzaak een nieuwe, duurzame stedelijke en landschappelijke kwaliteit in Nederland tot stand te brengen. Deze uitdagingen vergen een extra inspanning van alle bij de ruimtelijke ontwikkeling betrokken partijen. Naast de inzet van gerichte investeringen zijn daarbij onder meer aanpassingen in de huidige bestuurlijke constellatie en regelgeving noodzakelijk. De leden van de NEPROM willen daar graag vanuit hun professionele ervaringen en hun maatschappelijke betrokkenheid bijdragen aan leveren.

Er is sprake van grote veranderingen in de wijze waarop in Nederland ruimtelijke ontwikkelingen worden geïnitieerd en uitgevoerd, met name waar het gaat om de relatie tussen overheid en markt. Overheden verwachten terecht meer inzet van marktpartijen en een grotere maatschappelijke betrokkenheid. De leden van de NEPROM hebben zich in de afgelopen jaren al sterk op die terreinen ontwikkeld en de NEPROM zal zich ervoor inzetten dat deze lijn zich voortzet. Samen met het nieuwe kabinet wil de NEPROM komen tot een uitdagende visie en een voortvarende aanpak. De NEPROM nodigt het kabinet uit voor een gesprek om de kabinetsvoornemens beter te leren kennen en de ideeën die binnen onze vereniging leven nader toe te lichten. In het hiernavolgende plaatsen we -vooruitlopend op dat gesprek - bij enkele onderdelen uit het regeerakkoord onze kanttekeningen.

Wijkaanpak
De NEPROM steunt de grote inzet van de regering op het terrein van buurtverbetering en de aanpak van de achterstandswijken. Het aanstellen van een Minister voor Wonen, Wijken en Integratie, de voorgestelde financiële impuls en de te bereiken doelstellingen spreken de NEPROM zeer aan.
Van groot belang voor een succesvolle wijkaanpak is dat woningcorporaties de komende jaren hun beloften gaan waarmaken. De NEPROM is echter van mening dat in het regeerakkoord te eenzijdig de aandacht is gevestigd op de inzet van gemeenten en woningcorporaties op dit terrein. De betrokkenheid van commerciële ontwikkelaars, als professionele opdrachtgevers bij uitstek, is noodzakelijk bij de herontwikkeling van deze achterstandswijken. Op dit moment is een fors aantal NEPROM-leden reeds actief in deze wijken en draagt daar sterk bij aan de verbetering van de leefbaarheid en het vergroten van de aantrekkelijkheid. NEPROM-leden willen ook in de komende jaren een krachtige rol spelen bij het versneld en zo nodig op onconventionele wijze verbeteren van die wijken en buurten en die rol verder uitbouwen. Professionele projectontwikkelaars hebben ervaring met het creëren van prettige woonmilieus waar bewoners zich thuis voelen, waarmee ze zich identificeren en waarin zij wooncarrière willen maken. NEPROM-leden beschikken over de noodzakelijke marktkennis en de managementcapaciteiten om de herontwikkelingsprocessen te versnellen. Uit ervaring weten zij dat de rendementen in de herstructurering bescheiden zijn en dat de processen een lange adem vergen. Zij vragen van het nieuwe kabinet met de NEPROM het gesprek aan te gaan op welke wijze er meer gebruik gemaakt kan worden van de kennis, kunde en ervaringen van projectontwikkelaars bij de wijkaanpak.

Wonen
De woningmarkt kampt met een tekort aan nieuwbouwproductie en een grote kloof tussen de huur- en de koopsector. Als gevolg daarvan ontstaan stagnatie in de doorstroming en te lage slaagkansen voor starters op de woningmarkt. De NEPROM betreurt het dat de nieuwe regering niet bereid is om zich in te zetten om tot een oplossing te komen voor de vastgelopen woningmarkt. De huurliberalisatie wordt teruggedraaid en met het inflatievolgend huurbeleid berokkent de regering grote economische schade, stagneert de doorstroming en zijn de starters het slachtoffer. De NEPROM pleit bij het nieuwe Kabinet werk te maken van een brede woningmarktvisie (huur en koop). Ook de NEPROM is graag bereid de kennis en ervaring van haar leden daarbij in te brengen. Een breed gedragen woningmarktvisie dient aan de gesignaleerde missstanden een einde te maken. Uitgangspunten bij die marktvisie dienen te zijn: waardebehoud, marktstabiliteit, het vergroten van de verhuisdynamiek en het bestrijden van excessen. Daarin past ook het denken over aanpassingen van de aan het woonbeleid gelieerde fiscale maatregelen, planologische regels, subsidieregelingen et cetera.

Ontwikkeling van de ruimte
Positief is dat het nieuwe kabinet doorgaat met invoering en uitvoering van de nieuwe Wro en de Nota Ruimte. Van groot belang daarbij is dat de regering wil komen tot een lange termijn investeringsprogramma, waarin ook expliciet de ruimtelijke component - naast de bestaande aandacht voor transport en infrastructuur - wordt meegenomen. Dit MIRT, waar de NEPROM zich voor heeft ingezet, is van groot belang voor de versterking van onze internationale concurrentiepositie, de verbetering van het leefklimaat in de grote en middelgrote steden en een duurzame milieukwaliteit. De NEPROM-leden zijn graag bereid om, in publiek-private samenwerkingsarrangementen, daadwerkelijk en substantieel in gebiedsontwikkelingen te investeren. De zekerheid van continuïteit, juist op langere termijn, die door het MIRT kan worden geboden zal bij private partijen de investeringsbereidheid sterk vergroten. Graag gaat de NEPROM daarover met het nieuwe kabinet het gesprek aan. Tegelijkertijd signaleren we dat NEPROM-leden in de dagelijkse praktijk bij veel lagere overheden stuiten op een gebrek aan ambtelijke deskundigheid. Er is behoefte aan meer visie en bestuurlijke daadkracht, waardoor ruimtelijke ontwikkelingen sneller tot uitvoering kunnen komen en kansen ook daadwerkelijk worden benut. Wij vragen van het nieuwe kabinet om lagere overheden te stimuleren en te instrumenteren om deze problemen aan te pakken, zonder te vervallen in de reflex van recentralisatie.

Duurzame leefomgeving
De NEPROM onderschrijft de inzet van het nieuwe kabinet op het vergroten van de leefbaarheid en het terugdringen van de milieudruk. De NEPROM wil in overleg met de minister tot afspraken komen over een substantiële reductie van het energiegebruik in nieuwbouwwoningen in combinatie met comfortverhoging voor de bewoners. In relatie daarmee pleit de NEPROM voor een ingrijpende aanpassing van de EPC-methodiek, die niet langer geschikt is om tot daadwerkelijke energiebesparing te komen. De NEPROM vraagt tegelijkertijd aan de overheid om eigenaren van woningen met een echt laag energiegebruik op enigerlei wijze te belonen, zodat de nieuwe, energiezuinige woningen gemakkelijker de concurrentie met de bestaande, energieverspillende gebouwenvoorraad aan kunnen. Wij wijzen er op dat milieubewust ontwikkelen niet alleen op gebouwniveau geregeld moet worden. Door een integrale benadering van dit vraagstuk op buurt-, wijk-, stad- en landschapsniveau kunnen belangrijke milieuverbeterende resultaten bereikt worden. Wij willen graag bijdragen aan het ontwikkelen van oplossingen en hopen op dit terrein op constructieve samenwerking met de rijksoverheid.