D66

Onderzoek bij Cito-advies ook sociaal-economische achtergrond

22 februari 2007, 14:21

D66 heeft de minister van Onderwijs gevraagd te onderzoeken of naast etniciteit ook de sociaal-economische achtergrond van ouders invloed heeft op het basisschooladvies van hun kinderen.

Uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat allochtone leerlingen vaker een laag basisschooladvies krijgen dan hun autochtone klasgenoten, bij gelijke cito-score. Maar, zegt D66 fractievoorzitter Alexander Pechtold, dit probleem is breder dan allochtoon en autochtoon. Leraren baseren hun advies voor een groot deel op het opleidingsniveau en het werk van de ouders en de thuissituatie van de leerling. Uit het Amsterdamse onderzoek blijkt dat dit bij allochtonen aan de orde is, maar ik kan me niet voorstellen dat het bij autochtone leerlingen anders zal zijn. Volgens D66 moet bij een onderzoek, daarom niet alleen naar etniciteit, maar ook naar de sociaal-economische positie van ouders gekeken worden.

Daarnaast wil de D66 voorman de motivering van docenten bij een gegeven advies bestuderen: D66 gaat er van uit dat een leerkracht het beste met zijn leerlingen voor heeft. Als echter blijkt dat docenten er vaak naast zitten moeten we ze daarom niet de zwarte piet toespelen, maar kijken waar het mis gaat en oplossingen aandragen.
---