SP Noord-Holland


12. Anna de Groot: je weet maar nooit!

Anna de Groot 22-02-2007 Al zeker zon vijf jaar ga ik op donderdagen niet naar mijn werk in Utrecht. De beslissing om juist op donderdag een parttime dag te hebben heb ik ooit genomen omdat in vroeger tijden de gemeenteraadsvergadering in Zaanstad altijd s middags om 13.30 uur begon.
Dat is al lang niet meer zo. Al weer een hele tijd begint de raadsvergadering s avonds om 19.30 uur.

Sinds zon week of vier is de gemeenteraad van Zaanstad aan het experimenteren met een ander vergadersysteem, het Zaanstad Beraad genaamd. Van een vergadersysteem van twee commissie- avonden, één zogenaamde burgeravond (avond voor burgerinspraak) en een raadsvergadering in twee weken, zijn we overgeschakeld naar een systeem waarin uitsluitend nog op donderdagavond vergaderd wordt. Twee donderdagavonden met commissies, korte presentaties en burgerinspraak worden afgewisseld met één donderdagse raadsvergadering. Het doel van het nieuwe systeem is dat de gemeenteraadsleden meer tijd hebben om de straat op te gaan, met andere woorden: contact hebben met inwoners, belangengroepen en wijk- en andere organisaties.

Het afgelopen jaar had de gemeenteraad van Zaanstad een chronisch voorzittersgebrek. Tezamen met Izak Yigit (PvdA) en André Drost (PvdA) zat ik alle commissies en burgeravonden voor. We werden bepaald routineus als voorzitters, maar konden slechts bij weinig gelegenheden als woordvoerder van onze fracties optreden. Dát is inmiddels veranderd. Het voorzittersteam heeft een uitbreiding van drie voorzitters gekregen. Op commissie- en burgeravonden werd voorheen uitgebreid en vaak niet to the point gediscussieerd, waarbij de gemeenteraad vaak nóg niet het idee had dat onderwerpen voldoende uitgediept waren. Het langdurig vergaderen is nu tot een einde gekomen, maar de nieuwe werkwijze vereist nog een grote aanpassing van de raadsleden én de voorzitters. Het nieuwe strakke vergaderschema doet mij telkens vrezen dat onderwerpen onvoldoende besproken zijn voordat zij voor stemming of debat in de raadsvergadering komen.

Vanavond was er dus Zaanstad Beraad. Een bevlogen ambtenaar hield een presentatie over het rapport Werken langs de Zaan, er waren commissievergaderingen over de ex- IDers, een planschade in Westzaan, welstandscriteria voor het bouwplan Waterschouw in Assendelft en een besloten commissievergadering over een Bekostigingsbesluit (die ik mocht voorzitten). Als toetje kwam een ingelaste raadsvergadering over de planschade, waarbij de commissie eerder op de avond vaststelde dat er uitsluitend gestemd behoefde te worden. Voor het Zaanstad Beraad van gisteren hadden zich geen insprekers gemeld. De commissievergaderingen waren kort. De raadsleden brachten daardoor zeer veel tijd in de foyer (én in het rookhok) van het gemeentehuis door. Een andere commissievoorzitter merkte terecht op: We zijn hier maar zon beetje aan het hangen. Vanavond was eigenlijk het eerste Zaanstad Beraad dat niet omvloog.

Heb ik er vandaag veel aan gedacht dat ik binnenkort statenlid zou kunnen zijn? Nou nee. Vooralsnog lijkt het erop dat ik met mijn twaalfde plaats op de kandidatenlijst een goed reserve- statenlid ben. Alhoewel... je weet maar nooit! Stél dat de SP het bij de Statenverkiezingen nóg beter doet dan bij de Tweede Kamerverkiezingen van november 2006. Dan sta ik wél in de startblokken!


* Aftellog

* Weblog Anna de Groot

* Meer over Anna de Groot

* Alles over de verkiezingen

Aftellog: Nog 7 dagen


* Klaas Gunster: Het gaat nu echt kriebelen!
* Louise Smits: nog negen dagen

* Fred Gersteling: tekort aan woningen

* Peter de Pagter: Een inspirerende dag

* Dennis Schuitemaker: beslist de moeite waard
* Anna de Groot: je weet maar nooit!

* Hans Mandjes: het zal zeker weer druk worden!