Ingezonden persbericht

Persbericht

9 februari 2007 Amsterdam

D4net brengt een tweede bezoek aan Libanon

D4net (voortgekomen uit het Autonoom Centrum) is op 8 februari naar Beiroet vertrokken en keert op 22 februari terug. Het eerste bezoek was vlak na de oorlog afgelopen zomer. Verslagen en impressies hiervan zijn te vinden op de website van D4net: www.d4net.nl

Het doel van deze tweede reis is:

- Een steviger basis ontwikkelen in de relaties met onafhankelijke Libanese actie- en belangengroepen, in het bijzonder de grassroots-organisaties die zijn verenigd in het samenwerkingverband 'Samidoun'

- Het treffen van voorbereidingen voor een tour in Nederland met drie vertegenwoordigers van Samidoun.

- Materiaal verzamelen d.m.v. interviews, film,en foto's om in Nederland de discussie te verdiepen over wat er zich in Libanon en het gehele Midden-Oosten afspeelt.

Na de euforie van de 'Divine Victory' van Hezbollah op de aanval van Israël nemen thans de spanningen tussen de Sunni's en Shia's in de regio toe. De regering Bush poogt een coalitie te smeden tegen Iran met als doel om een oorlog tegen dat land te beginnen. Zo wordt ook de aandacht afgeleid van het falende optreden in Irak. De shi'itische Hezbollah wordt door de VS en Israël beschouwd als een terroristische organisatie en als een werktuig van Iran, dat dus bestreden moet worden. In werkelijkheid maakt Hezbollah samen met de overwegend christelijke maatschappelijke beweging en politieke partij de Vrije Patriottische Beweging van ex-generaal Aoun deel uit van de Libanese oppositie. Hun doel is een einde te maken aan de corruptiepraktijken van de huidige Libanese regering. De huidige machtsverdeling is gebaseerd op vertegenwoordiging van de heersende sektes en de oppositie wil deze vervangen door een representatieve democratie onder meer door het kiesstelsel te hervormen.
Natuurlijk doet de oppositie dit ook uit eigenbelang: zij zullen hierdoor meer macht verwerven.
De onafhankelijke maatschappelijke en sociale bewegingen steunen het streven naar een burgermaatschappij, waarbij iedereen gelijk is voor de Libanese wet en allerlei clans het niet langer voor het zeggen hebben of macht kunnen uitoefenen.

De delegatie van D4net (D4: Dromen, Denken, Durven, Doen) bestaat uit twee personen.

Om het Nederlandse publiek een indruk te geven van de veranderingen in Libanon voert de delegatie weer gesprekken met de mensen die in september werden bezocht. Daarnaast zal er ook één of meerdere projecten van Samidoun in het zuiden van Libanon worden bezocht. Samidoun slaagde erin om tijdens en na de oorlog veel contacten op te bouwen in het voorheen moeilijk toegankelijke en conservatieve zuiden van Libanon. Dit bereikte Samidoun doordat zij directe hulp en steun verleende aan vluchtelingen die alles kwijt waren geraakt. D4net wil deze organisatie op alle mogelijke manieren die binnen haar bereik liggen steunen. Tevens zal nagegaan worden hoe het er nu, een half jaar na het oorlogsgeweld, voorstaat in de getroffen gebieden voor zover dat mogelijk is.

De bedoeling van de reis is om verslag te doen van de bevindingen na terugkeer in Nederland met een audiovisuele reportage, artikelen en informatie- en discussiebijeenkomsten. D4 denkt op deze manier een bijdrage te kunnen leveren aan meer analyse en debat over de gespannen en uiterst fragiele situatie in het Midden-Oosten. Hopelijk leidt dat tot diepere analyses en meer duiding over het conflict in de regio.

Media die geïnteresseerd zijn kunnen ons in Libanon telefonisch bereiken. Zij worden verzocht daartoe eerst contact op te nemen met D4 in Nederland om het juiste Libanese telefoonnummer te krijgen
Uiteraard zijn we bereid media te woord te staan na terugkomst in Nederland.
Tijdens het bezoek zullen we zoveel mogelijk dagelijks verslag doen op onze website: www.d4net.nl

D4net
Bilderdijkstraat 165-F
1053 KP Amsterdam
e-mail: d4net@xs4all.nl
020 - 6126172
giro 6131418 t.n.v. Stichting Afval, Amsterdam