Ingezonden persbericht


Spaghettibruggenbouwwedstrijd: de civiele uitdaging van het jaar.

De jaarlijkse Spaghetti Bruggenbouwwedstrijd wordt dit jaar voor de zevende keer gehouden op de TU Delft op 22 februari. Voor de wedstrijd, georganiseerd door Het Gezelschap "Practische Studie", zullen studenten uit het hele land komen om een brug te bouwen die zoveel mogelijk gewicht kan dragen.

De opdracht voor dit jaar is het bouwen van een brug met een overspanning van 1 meter met minder dan 1 kilo spaghetti. De bruggen zullen dan worden getoetst op hun sterkte door de zogenaamde vierpuntsbuigproef. Op de bruggen zullen dan twee symmetrisch aangebrachte puntlasten werken. De spaghettibrug die het hoogst aantal keer zijn eigen gewicht kan dragen heeft gewonnen.

Naast de studenten bruggenbouwwedstrijd zullen ook vele Nederlandse ingenieursbureaus hun kunsten vertonen. Ingenieursbureau Movares (voorheen Holland Railconsult) heeft de vorige editie gewonnen met een brug die zelfs 170 maal zijn eigen gewicht kon dragen.

Studententeams van vier personen kunnen zich aanmelden voor de teambouw wedstrijd. Zij zullen pas op de dag zelf te horen krijgen wat de teambouwopdracht is en hebben dan drie uur de tijd om de gevraagde constructie te bouwen met spaghetti. De beproeving daarna zal uitwijzen welke spaghetticonstructie voldoet aan de opdracht.

De prijzenpot bedraagt 4000 euro en de winnaars van de bruggenbouwwedstijd zullen hiervan 1000 euro krijgen. Voor de winnaars van de teambouwwedstrijd ligt een prijs klaar van 300 euro en de schoonheidsprijs is goed voor 600 euro. Genoeg redenen voor studenten om de verworven technische kennis te testen.

Voor alle deelnemers zal een spaghettilunch beschikbaar worden gesteld door de Pasta Company.

Toeschouwers zijn de hele dag welkom op de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen waar de wedstrijd om 9.00 uur begint. De beproevingen van de spaghetticonstructies beginnen om 13.00.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.spaghetti.tudelft.nl, mailen naar spaghetti@citg.tudelft.nl of bellen met Het Gezelschap "Practische Studie" op nummer 015-2785465.


---- --