Provincie Groningen

en loverboys Nieuwe themamappen voor scholen over huiselijk geweld en loverboys 22 februari 2007

Gistermiddag, woensdag 21 februari, heeft gedeputeerde Ineke Mulder van Welzijn en zorg voorlichtingsmappen over respectievelijk huiselijk geweld en loverboys uitgereikt aan de rectoren van het Augustinuscollege Groningen en het Fivelcollege Delfzijl. De map over huiselijk geweld is ontwikkeld, omdat er vanuit scholen vraag was naar materiaal om dit thema goed te kunnen signaleren en bespreekbaar te maken. De map over loverboys is bedoeld om Voortgezet Onderwijs in de provincie Groningen te stimuleren aandacht te besteden aan de loverboyproblematiek. Landelijk worden jaarlijks ongeveer 1500 meisjes slachtoffer van een loverboy.

De themamappen zijn ontwikkeld in opdracht van de provincie door CMO Groningen, in het kader van het beleidsspeerpunt huiselijk geweld.

Map huiselijk geweld
Uit onderzoek blijkt dat de meeste slachtoffers van lichamelijk en geestelijk geweld, slachtoffer worden in hun jeugd. Vooral jongeren van 15 - 20 jaar zijn kwetsbaar. Zij zijn een belangrijke doelgroep voor voorlichting over huiselijk geweld. Aan de hand van de mappen kan een school bepalen hoe men het thema wil behandelen en welke instrumenten en deskundigheid daarvoor nodig is. De map wordt verspreid onder zorgadviesteams van alle scholen Voortgezet Onderwijs in de provincie. Daarbij wordt ook aangeboden docenten te trainen of andere thema-activiteiten te ontwikkelen. In een later stadium worden de mappen ook beschikbaar voor jongerencentra, kerken, moskeeën en andere organisaties die beroepsmatig met jongeren werken. Voor de map huiselijk geweld is samengewerkt met Centrum voor preventieve GGz van Lentis, de GGD (afdeling preventie), Bureau Jeugdzorg (afdeling preventie) en de scholen. De map is een aanzet van een reeks voorlichtingsactiviteiten voor jongeren en hun ouders over huiselijk geweld in de komende drie jaar.

Map loverboys
De map over loverboys is bestemd voor docenten die hiermee te maken kunnen krijgen, maar ook docenten maatschappijleer kunnen de map gebruiken om het thema in de les te behandelen. De map maakt deel uit van het provinciale project "De prins op het witte paard is ... een loverboy". Andere activiteiten uit dit project zijn o.a. trainingen voor docenten en theaterproducties.
Voor de map loverboys is samengewerkt met de afdeling preventie van Lentis en de programmacommissie "Lekker in je schoolvel" van het Augustinuscollege Groningen.

22 februari 2007