Gemeente Voorschoten

Persberichten - Vertraging dreigt voor ontwikkeling Duivenvoorde corridor
Uitgebracht op: donderdag 22 februari 2007

Er dreigt vertraging te ontstaan in de ontwikkeling van de Duivenvoorde corridor, de groene bufferzone in het grensgebied van Leidschendam-Voorburg en Voorschoten. De provinciale statencommissie Ruimte en Wonen heeft namelijk de procedure tot herziening van het streekplan Zuid-Holland West uitgesteld tot na de statenverkiezingen van 7 maart.

De colleges van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg en Voorschoten hebben bij monde van de wethouders Houtzager en Horlings hun ernstige bezorgdheid geuit over deze ontwikkeling. Uitstel van de streekplanherziening kan immers een risico vormen voor het op voortvarende wijze doorlopen van de bestemmingsplanprocedures in beide gemeenten. De colleges hebben gedeputeerde staten van Zuid-Holland deelgenoot gemaakt van hun zorg. Zij doen een oproep aan de provinciale politiek om alsnog snel tot herziening van het streekplan te komen.

De Duivenvoorde corridor vormt de enige groene bufferzone tussen het stedelijk gebied van Haaglanden en de Leidse regio. De gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar werken nauw samen in het Pact van Duivenvoorde om deze smalle zone te beschermen en te ontwikkelen. Het oorspronkelijke landschap zal hersteld worden, met meer mogelijkheden dan nu voor wandelen en fietsen. De aanwezige glastuinbouw zal op termijn verdwijnen. De betrokken gemeenten zijn al geruime tijd met de tuinbouwers in de streek in gesprek om te komen tot uitplaatsing van bedrijven of bedrijfsbeëindiging. In plaats van de kassen komt zeer beperkte woningbouw terug, in de stijl van de boerderijen en landhuizen in het gebied.

De dagelijkse besturen van Leidschendam-Voorburg en Voorschoten hopen dat de nieuwe provinciale staten na de verkiezingen de streekplanherziening voortvarend ter hand zullen nemen, waarmee de ontwikkelingen in de corridor doorgang kunnen


- einde bericht -