Gemeente De Wolden


Zuidwolde, 22 februari 2007

Persbericht

Een bus naar de toekomst?

Sportverenigingen De Wolden geprikkeld tot het maken van keuzes

Een traditionele vereniging, gebaseerd op loyaliteit, veel vrijwilligerswerk en bestaand uit gelijkgestemden of een moderne vereniging waarin je werkt als bedrijf en je leden behandelt als klant? Deze keuze moet volgens Berend Rubingh, organisatiedeskundige en pionier op het gebied van sportmanagement, gemaakt worden door de besturen van sportverenigingen. Doe je dit niet, dan is de kans aanzienlijk dat je vereniging over een aantal jaren helemaal niet meer bestaat!

Op woensdag 21 februari hield de gemeente De Wolden in samenwerking met SportDrenthe een thema-avond met als onderwerp: Welke toekomst heeft uw sportvereniging? De avond werd op ludieke wijze geopend door twee bussen te laten voorrijden: een oldtimer en een luxe, nieuwe bus. De aanwezige gasten mochten kiezen in welke bus zij wilden plaatsnemen voor een ritje. In de nieuwe bus konden de inzittenden genieten van luxe, terwijl de mensen in de oldtimer een poetsdoek kregen en koffie in een plastic beker.

Bij terugkomst in het gemeentehuis werd tijdens het verhaal van Berend Rubingh duidelijk dat deze bussen symbool staan voor de twee verschillende soorten verenigingen: de traditionele en de moderne. Na een korte onderbreking was het de beurt wethouder Bert Damming, om het een en ander te vertellen over het BOS-project (Buurt, Onderwijs en Sport) en de mogelijke rol van sportverenigingen hierin.

De presentatie leidde tot vragen en een leuke discussie met Berend Rubingh, wethouder Bert Damming en directeur van SportDrenthe Hans de Lang over het voortbestaan van sportverenigingen, de rol van het bestuur en de leden en de spagaat waarin de meeste verenigingen verkeren. Zij balanceren namelijk tussen een traditionele en moderne vereniging en maken het zichzelf volgens Rubingh daardoor erg moeilijk.

Na de discussie werd het aanwezige publiek verzocht om opnieuw voor een bus te kiezen. Deze keer met het verhaal van de avond in hun achterhoofd. De meerderheid van de ongeveer 60 bezoekers kozen voor de oldtimer en daarmee dus voor de traditionele vereniging. In de toekomst zullen de gemeente De Wolden en SportDrenthe de sportverenigingen benaderen om verder na te denken over de toekomst van hun vereniging.

///////////////////////////////