Gemeente Bussum

Bussum en Naarden werken samen aan Geo-informatie

De gemeenten Bussum en Naarden gaan gezamenlijk de basisgegevens omtrent gebouwen, percelen, adressen, vergunningen en bestemmingen verbeteren.

Het gaat om zaken die gerelateerd zijn aan gemeentelijk grondgebied. Het hoofddoel van de samenwerking is het optimaliseren van de dienstverlening aan burgers, instellingen en bedrijven. Op donderdag 22 februari 2007 gaat de samenwerking officieel van start. Wethouder Frans van Vugt van de gemeente Naarden en wethouder Arie Gouka van de gemeente Bussum ondertekenen dan een samenwerkingsovereenkomst.

Aan deze samenwerking liggen verschillende overwegingen ten grondslag.
* Het gaat om een omvangrijk project. Een zeer groot deel van de gemeentelijke besluitvorming heeft met geo-informatie te maken. Bovendien staat er nieuwe wetgeving op stapel, waaronder in de loop van 2007 de Wet Kenbaarheid Publiekrechtelijke Beperkingen (Wkpb) en in 2008 de Integrale Omgevingsvergunning (IOV).
* Aansluitend bij landelijke richtlijnen werken beide gemeenten op dit moment aan de uitbreiding van de digitale dienstverlening. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan de wens van inwoners, instellingen en bedrijven om producten en informatie elektronisch af te nemen. De geo-informatievoorziening valt uitstekend in deze tendens naar digitalisering in te passen.

* Samenwerking ligt ook voor de hand gezien de geografische verstrengeling van beide gemeenten.

Verbetering van de informatievoorziening aan derden is de belangrijkste reden van de samenwerking, maar de nieuwe aanpak biedt beide gemeenten ook intern grote voordelen. Met deze gegevens moet worden gewerkt door medewerkers van heel diverse afdelingen, die zich bezighouden met uiteenlopende onderwerpen als bouw- en woningtoezicht, WOZ-heffingen, milieuvergunningen en ruimtelijke ordening. De gegevens moeten daarom actueel en eenduidig zijn. Centrale opslag in een computersysteem waarborgt dat dat het geval is. Het mes snijdt aan twee kanten, want het centraal bijhouden van de gegevens is natuurlijk ook van belang voor het eenduidig en actueel informeren van externen.