Ingezonden persbericht


PERSBERICHT:

Onderzoek gestart naar consumentenbescherming in virtuele werelden

Leidschendam, 22 februari ­ Recente incidenten rondom `virtuele kinderporno', verduisterde virtuele goederen en identiteitsfraude, wekken de indruk dat de bescherming van consumenten in virtuele werelden in bepaalde gevallen ontoereikend is. ECP.NL, platform voor eNederland, gaat daarom samen met experts en belanghebbenden onderzoeken welke middelen kunnen worden ingezet om de veiligheid en het speelplezier in virtuele werelden te vergroten.

Gaming begint een steeds belangrijker onderdeel van de Nederlandse economie en samenleving te worden. De `online roleplaying games' (World of Warcraft) en `virtuele werelden' (Second Life) vormen een specifiek onderdeel binnen deze ontwikkeling. ECP.NL gaat onderzoeken in hoeverre het juridisch kader dat geldt in de fysieke wereld het hoofd kan bieden aan de nieuwe vragen die de virtuele werelden oproepen. Ook kijkt ECP.NL welke oplossingsrichtingen mogelijk zijn. Hierbij zijn het vergroten van de rechtszekerheid in virtuele werelden en het beschermen van de consument de belangrijkste doelstellingen. Het onderzoek maakt deel uit van een groter onderzoek naar de economische, maatschappelijke en juridische aspecten van gaming in Nederland.

In het verleden heeft ECP.NL een bijdrage geleverd aan de totstandkoming van het juridisch kader voor het internet via instrumenten als de Modelgedragscode voor Elektronisch Zakendoen, de Code Verspreiding Reclame via eMail, en de Richtlijnen voor Chatsites. Daarnaast houdt ECP.NL zich via de publiekscampagne Digibewust bezig met het voorlichten van kinderen, ouders, MKB'ers en ouderen over het veiligheid gebruik van internet en andere digitale middelen.


---

ECP.NL is het platform in Nederland waar overheid en bedrijfsleven gezamenlijk werken aan belangrijke randvoorwaarden en doorbraken voor het optimaal benutten van huidige en toekomstige ICT-competenties. In zeven jaar tijd is ECP.NL uitgegroeid tot een organisatie van 150 deelnemende bedrijven (o.a. Shell, Unilever, ABN AMRO), overheden (o.a. diverse ministeries, CBS), intermediaire organisaties (o.a. VNO-NCW en de Consumentenbond) en onderwijsinstellingen (o.a. Nyenrode, TNO, diverse Universiteiten).

Ingezonden persbericht