Het Nederlandse Rode Kruis

22 februari 2007
Bijeenkomst over clustermunitie in Oslo

Clustermunitie of clusterbommen zijn grote projectielen die zijn opgevuld met kleinere projectielen. De zogeheten submunitie. Als de grote bom ontploft, verspreidt deze de kleinere projectielen over de omgeving.
Het belangrijkste probleem met clusterbommen is dat de submunitie vaak niet afgaat en op het strijdveld achterblijft. Net als bij landmijnen zijn het dan burgers die na afloop van het conflict slachtoffer worden doordat ze nietsvermoedend op een stuk achtergebleven munitie stappen.

De Noorse regering wil met de bijeenkomst de deelnemende landen en organisaties op één lijn krijgen en kijken of er gezamenlijke afspraken kunnen komen voor het gebruik van clustermunitie. Een totaal verbod op clustermunitie lijkt voorlopig onhaalbaar. Het ICRC wil in ieder geval een verbod op het gebruik van clusterbommen in woongebieden.

(c) Jeroen vd Boogaard, NRK

Mijnenruimer zoekt submunitie in een Zuid-Libanese boomgaard

Jeroen van den Boogaard van het Nederlandse Rode Kruis is net terug van een bezoek aan Libanon. Hij zag daar met eigen ogen wat clustermunitie aanricht, ook nog lang nadat een conflict voorbij is. Lees hier zijn verslag >>>