ANP Pers Support

function CreatePopup(url, width, height)
{
window.open(url, 'ANP_Pers_support', 'scrollbars=yes,status=no,resizable=no,width=' + width + ',height=' + height); }

Uitgebreid zoeken

Membraan verwijdert CO2 uit rookgassen

22.02.2007 / 14:46 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kema

Kema

KEMA geeft leiding aan consortium van 26 Europese bedrijven en instellingen

Het verwijderen en opslaan van CO2 is één van de manieren om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Met steun van de Europese Unie gaat een Europees consortium onder aanvoering van KEMA nieuwe membranen ontwikkelen die CO2 uit de rookgassen van elektriciteitscentrales verwijderen. Dit zogeheten Nanoglowa-project moet over vijf jaar tot een werkend prototype leiden.

Ongeveer een derde van de CO2-uitstoot is afkomstig van elektriciteitscentrales. CO2 kan in de bodem worden opgeslagen. Hiervoor lopen inmiddels meerdere haalbaarheidsstudies en demonstratieprojecten in binnen- en buitenland. Voordat CO2 opgeslagen kan worden, moet het echter eerst afgescheiden worden uit de rookgassen die verder hoofdzakelijk bestaan uit stikstof, water en fijn stof. De meest gangbare techniek om dit te bereiken is via absorptie. Voor deze techniek is echter veel energie nodig en is daardoor kostbaar. Het verwijderen van CO2 met membranen biedt zeer veel perspectief, zowel technisch als economisch. Het energieverbruik van CO2-afscheiding kan door toepassing van membranen aanzienlijk worden verlaagd.
Voor het scheiden van vloeistoffen zijn membranen al min of meer gemeengoed. Voor gassen is dit niet het geval. Bij het scheiden van gassen komt immers meer kijken dan het simpelweg tegenhouden van grotere moleculen.
Voor het opwekken van elektriciteit uit zoet en zout water (Blue Energy) en voor het verwijderen van water uit rookgassen, heeft KEMA al werkende nanomembranen ontwikkeld.

Nanoglowa (Nanomembranes against global warming) bouwt voort op deze kennis en ervaring. De belangstelling vanuit de energiebedrijven, onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven is groot. KEMA heeft daarom samen met 25 partijen uit 14 landen, waaronder leidende energiebedrijven als E.ON en Endesa, een consortium gevormd. Het project met een omvang van 13 miljoen Euro wordt uitgevoerd binnen het Zesde Kaderprogramma voor nanotechnologie van de Europese Unie. Vanuit Nederland nemen verder UTwente, Haffmans, HyGear en Parker Filtration & Separation deel.
De komende vijf jaar zal er worden gewerkt aan de ontwikkeling van de membranen, het ontwerp van een module, procesontwikkeling en elektriciteitsopwekking. Er zullen keuzes gemaakt worden voor het gebruik van kunstof, koolstof of keramiek als membraanmateriaal. In het laatste jaar zullen membraanmodules in vier grote centrales getest worden om uiteindelijk een doorbraak te forceren en met laag energieverbruik de CO2 effectief uit de rookgassen van de elektriciteitscentrales af te scheiden.

KEMA is een adviesbureau voor de energiewereld en gespecialiseerd in hoogwaardige technologische consultancy en testen en certificeren. Het bedrijf werkt met 1.400 medewerkers vanuit 20 landen wereldwijd.


Noot voor de redactie (