FNV KIEM

Onderzoek naar ontslagprocedure CWI
Bij Alex Brenninkmeijer, de Nationale Ombudsman, zijn klachten binnengekomen over partijdigheid, belangenverstrengeling en een gebrek aan duidelijkheid in de ontslagprocedure van het CWI. Ontslagaanvragen die bij het CWI binnenkomen, worden beoordeeld door een commissie waarin werknemer én werkgevers zijn vertegenwoordigd. "Het CWI is nogal dienstverlenend in de richting van werkgevers. Je kunt je afvragen of het dan nog gaat om een onafhankelijke procedure", zegt Brenninkmeijer.

In de meeste gevallen gaat het bij ontslagprocedures bij het CWI om ontslag van meerdere werknemers, naar aanleiding van een reorganisatie. Eén van de klachten is dat het CWI onder druk instemt met een aantal ontslagen. De werkgever in kwestie dreigt anders nog veel meer mensen de laan uit te sturen.

Het CWI zegt graag mee te werken aan een het onderzoek. De uitkeringsinstantie ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet. "De ombudsman heeft vorig jaar 27 klachten ontvangen over de ontslagprocedure, terwijl het CWI jaarlijks 40.000 ontslagaanvragen behandelt", aldus een woordvoerder van het CWI. Volgens de ombudsman kwamen er vorig jaar in totaal 34 klachten bij hem binnen. Dat is nog steeds niet zo veel maar volgens Brenninkmeijer gaat het om het topje van de ijsberg.

"Met een ontslagvergunning van het CWI kunnen werkgevers personeelsleden zonder vergoeding ontslaan. Werknemers moeten er daarom van op aan kunnen dat de ontslagvergunning pas wordt gegeven na een eerlijke procedure", aldus Brenninkmeijer. De FNV vindt het goed dat er onderzoek wordt gedaan. "Als blijkt dat er daadwerkelijk ernstige en structurele fouten worden gemaakt, kun je aan de hand van het onderzoek iets doen om dit probleem op te lossen", aldus Wilna Wind, federatiebestuurder van de FNV.

---