Vluchtelingenwerk Nederland

22-02-2007

`Met goede pardonregeling geen discussie over schrijnendheid nodig voor oudewetters'

Minister Hirsch Ballin heeft gisteren aan de Kamer de criteria bekend gemaakt die gehanteerd worden om een vergunning op basis van schrijnendheid te verlenen. VluchtelingenWerk Nederland is blij dat de mensen die in aanmerking willen komen voor deze verblijfsvergunning, en ook de ambtenaren die met de regeling moeten werken, nu eindelijk enig houvast hebben.
Vier jaar lang is er hevige discussie geweest over het al dan niet moeten onderbouwen van een afwijzing van de aanvraag. De Raad van State besliste in december 2006 dat de minister criteria moest opstellen.
Nog steeds is er op brieven die al voor 18 maart 2005 aan de minister gestuurd werden geen definitief antwoord gegeven. Brieven die na die datum werden ontvangen, worden als een gewone aanvraag voor een verblijfsvergunning behandeld.
"De belangrijkste winst is dat mensen in een individuele zaak nu te horen krijgen waarom zij wel of niet een verblijfsvergunning voor schrijnendheid krijgen", vertelt Edwin Huizing, directeur van VluchtelingenWerk Nederland.
Een groot deel van de mensen die een beroep op schrijnendheid doet, heeft onder de oude wet asiel aangevraagd. "Voor hen geldt dat met een goede pardonregeling de discussie niet opnieuw hoeft te worden aangegaan", aldus de directeur.
Doe mee, vul de vragenlijst in.
Online doneren. Klik hier.

CBF Keur